För ett par veckors sedan satt jag i köket och förhörde sonen på kommande prov i ekonomi.

När begreppet marknadsekonomi kom på tal berättar sonen att marknadsekonomi är det ekonomiförhållande som uppstår när utbudet möter förfrågan. Jag bad om exempel, så jag kunde vara säker på att han förstått vad han precis sa (då min tonåring därhemma ha ett annat språkbruk i vanliga fall). Hans exempel var då: T.ex. jordgubbar inför midsommar, utbudet är normalt för säsongen, men alla vill ha, och då matchas (höjs) priserna den veckan.
Eller när Östen i filmen Frost hade ”big summer blow ut” i sin handelsbod mitt i vintern när Sven och Kristoffer kom på besök. Då är ju utbudet av sommar/strandartiklar större än efterfrågan (filmen gick varm dagligen för några år sedan, så man kan sina frostkaraktärer vid det här laget).
Dessvärre kom en motfråga då: ”men mamma, om det är ont om Sjuksköterskor på sjukhusen, varför har de inte bättre lön? Ni e ju typ som färska jordgubbar på midsommar. Alla vill ha er, men ni räcker inte till. Så varför blir ni inte dyrare? ”

Jo mitt älskade barn, hade jag som den goda modern kunnat svara. Mammas jobbmarknad är lite mer som en planekonomi. Vårt ”jordgubbsvärde” utgår ifrån att mamma jobbar i en politiskt styrd och skattefinansierad verksamhet, när Någon bestämmer pris, en annan tillgång och en tredje bestämmer efterfrågan. tex hur många knäoperationer eller patienter med svår diabetes som ska behandlas & vilken ”prislapp” de ”produkterna” ska ha och hur många sjuksköterskor/jordgubbar som behövs för att det ska bli klart.
Dessa trädgårdsmästare jobbar i kostym, hukar ansvar och pratar sällan med varandra men pekar gärna på varandra när Jordgubbar vill få svar på vem som har ansvar och mandat.

Det jag vet är att om jag och mina kollegor på Vårdförbundet hade fått bestämma hade vi haft jordgubbar (eller kollegor om man föredrar att referera till det) som räckt till alla. Jordgubbarna hade fått växa i lugn och ro utan stress, med lagom dos av sol, värme, näring och vatten. De hade skördats när de var mogna och paketerats varsamt för att sedan inhandlas av konsumenterna till det pris som var aktuellt på marknaden för tillfället.

Men för att få bra mylla måste man först rensa i trädgårdslandet, men ingen av dessa trädgårdsmästare verkar vilja bli skitiga om händerna!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

När du skriver en kommentar så godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår personuppgiftspolicy.

Till allmänheten: Nu behöver vi ert stöd!

Det är allvar nu. Sjukvården måste räddas. Alldeles för länge har sjukvården burits upp av att våra medlemmar arbetat övertid och ställt upp för att få sjukvården att fungera, trots ohållbara arbetstider och scheman. Nu går det inte längre. Nu behöver vi ditt stöd. #RäddaVården

Så vill vi rädda sjukvården