SKR skjuter sig i foten

Vårdförbundet har alltså varslat om konfliktåtgärder med bland annat övertidsblockad och blockad mot nyanställning. Att SKR, Sobona, politiker och arbetsgivare är så oroliga över blockaden är ett kvitto på att en mer hälsosam situation behövs inom vården. Hade vården varit en attraktiv arbetsplats med goda villkor som lockade sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker hade inte SKR, politiker och arbetsgivare behövt vara oroliga för blockaden. Förra året gjorde vi gemensamt tre miljoner övertidstimmar för att täcka upp för de cirka 1700 heltidstjänster som timmarna innebär så det är förståeligt att oron finns.

Med sin retorik om att blockaden kommer drabba patienter och hälso- och sjukvård skjuter sig SKR, Sobona, politiker och arbetsgivare i foten, rejält. Bara genom att gå ut med att blockaden kommer drabba patienter gör att de borde rannsaka sig själva och sitt ansvar i situationen. Är det orimligt att begära att gå till jobbet, arbeta sin heltidstjänst och sen gå hem utan att skuldbeläggas för att inte arbeta mer och rädda upp för den obefintliga beredskap som finns?

I en nyhet på SKRs egen hemsida säger förhandlingschefen för Sobona, John Nilsson: “Ett konfliktåtgärd skulle få betydande konsekvenser för hälso- och sjukvården och för patienternas bästa”.

John Nilsson är inte ensam om att försöka skjuta över skulden på Vårdförbundet och i slutändan medarbetarna inom vården.

Att medarbetarna löser arbetsgivarens problem är inget nytt. Det är en mentalitet som funnits inom vården länge. Det finns en förväntan bland kollegor att man kommer tidigare till jobbet för att lösa av en kollega innan ens arbetstid börjar för att avgående kollega ska slippa övertid. Hur galet är inte det? Att arbetsgivarna skapat en kultur där vi arbetar gratis x antal minuter för att kollegan ska få gå hem i tid? För ni kan inte tro att det går att skriva upp tiden som arbetstid om man väljer att lösa kollegan tidigare…

När varslet om övertidsblockad kom hörde jag ingen säga “hur ska arbetsgivarna lösa och planera för det här?”

Oron rör snarare hur vi som medarbetare ska göra i olika situationer när det riskerar att bli övertid. Oron rör att ens ekonomi påverkas då man inte kan ta övertidspass för att få bättre betalt. Oron rör också såklart de patienter som behöver oss.

Men är det verkligen vi medarbetare som ska ha den oron? Nej. Arbetsgivarna måste lösa en patientsäker vård utan medarbetare som går på knäna för att hålla vården flytande. Arbetsgivarna måste erbjuda bättre villkor med högre löner för att inte medarbetare ska behöva känna ett tvång till extrapass för att få ekonomin att gå ihop.

Många arbetsgivare kommer få en kalldusch om blockaden den 25 april blir verklighet. De kommer få en kalldusch när de inser att verksamheten inte går runt utan att medarbetarna jobbar mer än sin heltid och ger upp fritid för att lösa arbetsgivarens bristande dimensionering av verksamheten. Vem behöver egentligen träffa sina barn, sin familj och/eller sina vänner när man kan täcka upp för de heltidstjänster som saknas?

Nej, nu är det dags för SKR, Sobona, politker och arbetsgivare att ta sig i kragen och bidra till en lösning. Vi har löst era problem alldeles för många år och nu sätter vi ner foten!

Precis som ni kan gå hem klockan 17 till barn, partner och vänner och kunna planera in en middag efter jobbet vill vi kunna göra samma sak. Att jobba i vården är ett jobb, det är inte ett kall. Att jobba i vården ska inte göra att vi kompromissar och offrar vår fritid!

Och hörni, den där foten ni skjutit er i; vem ska ta hand om den?

Linus Törneberg

Sjuksköterska

Förtroendevald och skyddsombud

 


Kommentarer

  1. Bra skrivet Linus.
    Du träffar huvudet på spiken, när du skriver att arbetsgivaren skjuter sig i foten. Jag kommer inte att ta hand om den…..
    Trevlig helg.
    Mvh Martin Nilsson
    Förtroendevald och skyddsombud på dialysavdelningarna, SUS i Lund

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Boka din lönecoachning!

Nu är vår digitala lönecoachning i gång. Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.

Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.

Säkra din plats här!