Kärlek och Kollektivavtal

Det kom ett brev:

Kära Carin

Du kloka förtroendevalda tillika Vårdförbundet influencer, fackens Oprah Winfrey och privatdetektiv. Jag är som du märker en stor beundrare av din blogg och vänder mig nu till dig för att berätta om mitt hjärtas lidande.

Jag är en sjuksköterska i mina bästa år som länge levt ensam med mina katter. Det har passat mig bra och jag har inte aktivt sökt kärleken men nu har den funnit mig. Problemet är att det är en kollega till mig, tillika förtroendevald för Vårdförbundet, vi kan kalla honom L. Han vet inte hur jag känner och jag vet inte heller hur jag ska närma mig. Jag har tänkt eftersom vi jobbar på samma arbetsplats att jag genom lite vardaglig konversation skulle lära känna honom bättre och på så sätt också få honom intresserad av mig. Det gick bra, det kändes som vi kom varandra närmare. Men det var fram tills för ett par veckor sedan. Sedan kom den j***la HÖK-22 och nu vill han bara prata om det. Mina känslor har inte svalnat, tvärtom, men nu känns det så svårt att förstå honom. Snälla Carin hjälp mig, jag vet inte ens vad ett kollektivavtal är.

/ Nurse Loveless

Mannen på bilden har inget med personerna i brevet att göra, men visst blir man snyggare av att läsa kollektivavtal?

Kära Nurse Loveless

Tack för ditt brev. Det är härligt att känna att våren är här och känslor spirar. Fåglar bygger näst, knoppar brister och så plötsligt en dag står du där i fikarummet med en fladdrande känsla i magen. Ja men visst, varje gång er förtroendevalda kommer i din närhet slår hjärtat lite snabbar och kinderna hettar. Du har blivit kär i en Vårdförbundare. Det är inte alls så ovanligt som man kan tro och dessutom fullkomligt normalt.

Jag vill dock börja med att höja ett varningens finger, du är väl medlem? Det finns nämligen få saker som är så oattraktivt som en yrkesverksam som inte förstår värdet att stå upp för sig själv och sina kollegors arbetsmiljö och villkor. Men jag antar att det var detta solidariska hjältemod som fick dig att falla som en fura för vår förtroendevalda?

Det som är så oemotståndligt med förtroendevalda är inte bara insikten de har om sin egen förmåga att vara en representant för sina kollegor när det behövs någon som för talan för allas bästa. Som en solid klippa står de emot arbetsgivarens stormande hav och skyddar sina småstenar från att spolas ut och sjunka till havets botten. Alldeles för få poem har skrivits om detta kan jag komma på mig själv med att tänka. Det de också besitter, som jag förstår gör dem till hett villebråd i fikarummet är en god kunskap om den svenska modellen och partsgemenskap. Detta kan låta lite väl erotiskt kanske du nu tänker som inte har så god insikt i dessa termer och jag ska inte slå dig på fingrarna. Tvärtom, få saker är så sexigt som ett välskrivet kollektivavtal. Detta Svenska modell rymmer även mera; systematiskt arbetsmiljöarbete, medbestämmande och inflytande. Och där vi förut i våra hjärtespalter skrev att män var från Mars och kvinnor från Venus har vi nu uppdaterad den informationen. Arbetsgivaren är från yttre rymden heter det nu mer.

Du förstår på den svenska arbetsmarknaden förlitar vi oss inte på att politiken har den fingerspetskompetensen om vad som är mest tillfredställande för arbetsgivare och arbetstagare. Således har man sedan typ 100 år tillbaka beslutat att vi, utifrån rådande lagar och regler ska skriva gemensamma avtal om vad som ska gälla för oss på jobbet. Arbetsgivare och arbetstagare tillsammans. Det blir ju förstås väldigt mycket folk, så vi gör det med representanter från båda håll, och på olika nivåer. De som ser till att avtalen som tecknas blir så bra som möjligt för dig är Vårdförbundet. Ju fler vi är i fackförbunden desto mer har våra representanter att säga till om när det ska förhandlas. Sen löper avtalen på i några år och kan sägas upp och förhandlas om man tycker arbetsmarknaden förändras så att det finns utrymme för förbättring av villkoren. Och se det tyckte Vårdförbundet att det gjorde och nu är det nya avtalet klart och vi trånadsvärda förtroendevalda tycker det hela är mycket kittlande.

Så låt mig avsluta mitt svar till dig med några konkreta raggningsrepliker så du får din drömförtroendevald på kroken:

  • Vet du vad jag och betald specialistutbildning har gemensamt? Inga kvarstannande krav.
  • Och nu när arbetsgivaren måste jobba med mer begränsningar av övertidsuttag kanske du vill spendera din nyfunna fritid hos mig?
  • Kul att man forsätter med satsning på särskilt yrkesskicklig men borde det inte också finnas utrymme särskilt kyss-skickliga också?

Med detta vill jag önska dig ett stort lycka till!

Carin Lhotsky, styrelseledamot Vårdförbundet avdelning Stockholm

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Åtta måsten för hållbart yrkesliv

Att ha en bra arbetsmiljö, tillräckligt många kollegor med rätt kompetens och att kunna kombinera arbete och fritid är fullt rimliga krav i dagens arbetsliv. Vi har tagit fram 8 måsten som tillsammans bidrar till ett hållbart yrkesliv. Hur har du det på din arbetsplats?

Läs om våra 8 måsten!