Vad händer om man spar in på en skiva paprika?

Skrivet av Gästbloggare

3 november 2021

Stockholmsbloggen

Den tolfte mars i år avslutade vår nuvarande ordförande och barnmorskan Emma Jonsson sitt blogginlägg så här:  

Vad tänker ni politiker göra för att säkra villkoren för de som behöver kvinnosjukvård och för oss som jobbar i den? #rörinteminpaprika 

Svaret från politiker uteblev. 

Det hela handlande om en skiva paprika. Faktiskt. Förlossningsvården på Södersjukhuset behövde göra besparingar, alla skulle känna sig delaktiga, alla skulle känna sig ansvariga. Emma Jonsson skrev då om en ledning som med denna paprika-handling med flit missförstod vad inflytande och medbestämmande handlar om och hon undrar vad resultatet blir när man spar in på en bit paprika och överlåter det till barnmorskan att bära in brickan som ska fira ett nytt liv, en enkel ostmacka, nu utan paprika, när barnmorskan inte får använda sterila handskar, inte får ge ut mer än två par nätunderbyxor till den ny förlösta mamman. När besparingar är så viktigt att man spar in på paprika har det gått för långt. Paprikan är toppen på ett isberg. Vad spar man in på det, vad kostar det och vad har man tjänat på besparingen?  

Nu har det gått nästan 8 månader sedan det inlägget och nu har vi svaret: 

Den sista september hade 42 barnmorskor sagt upp sig och en månad senare avsade sig 4 av 4 chefer på förlossningsavdelningen sitt arbetsmiljöansvar. På Södersjukhuset.  

Sedan tillkommer Stockholms andra förlossningsenheter. På Danderyd har 26 barnmorskor sagt upp sig. På ett år har regionens anställda barnmorskor minskat från 820st till 767st.  (DN 211101) 

Då så, nu vet vi det. Vi behöver inte lägga tid eller skattepengar på en utredning. Nu har politiker, tjänstemän och sjukhusledningen provat hur mycket man kan spara på förlossningsvården. Nu vet ni, det finns ett stopp. 

Prova ett annat sätt att jobba: räkna baklänges.  

Vårdförbundet vill ha 1 till 1 vård. En barnmorska – en födande, och så en skiva paprika på det. 1&1 + (1) = Räkna ut vad det kostar och betala det!  

Carin Lhotsky, styrelseledamot Vårdförbundet avdelning Stockholm

Till allmänheten: Nu behöver vi ert stöd!

Det är allvar nu. Sjukvården måste räddas. Alldeles för länge har sjukvården burits upp av att våra medlemmar arbetat övertid och ställt upp för att få sjukvården att fungera, trots ohållbara arbetstider och scheman. Nu går det inte längre. Nu behöver vi ditt stöd. #RäddaVården

Så vill vi rädda sjukvården