Stå upp för dina kollegor, var ingen liten lort!

Det finns saker som man bara måste göra ”annars är man ingen människa, utan bara en liten lort” säger Jonatan till Skorpan i Bröderna Lejonhjärta. 
Små lortar har det tyvärr visat sig finnas många av i vår branch. Dagens Nyheter har just gjort en granskning som visar att vårdgivare i samtliga av landets regioner låter patienter välja bort vårdpersonal som inte är ”ljusa” eller ”svensk-svenska”. Det är horribel läsning på så många plan. Att vi möter patienter från samhällets olika delar, med sina olika åsikter och preferenser är ingenting nytt. De flesta fokuserar på orsaken till varför de är där, men andra låter också sina personliga fördomar och åsikter vädras inför den som ska vårda. Det är naturligtvis oacceptabelt att kollegor möts av intolerans och rasism från patienterna och det måste arbetsgivarna ta på större allvar. Men att arbetsgivare (och kollegor!) medvetet vänder ryggen till sin personal och spelar med i patientens önskan att få välja hudfärg på personalen är inget annat än ett svek av värsta sort. Ett svek mot personalen och mot det samhälle som vi alla arbetar för. 
Vi är alla på jobbet för att göra vårt absolut bästa för patienten, vi har betalt för att lämna våra personliga preferenser hemma och erbjuda bästa möjliga vård oavsett vem det är som ligger på britsen. Vem som ska ge vården ska avgöras strikt utifrån utbildning och kompetens, allt annat är irrelevant. 
Det finns saker som man bara måste göra, en sådan sak är att stå upp mot rasism och intolerans. Skulle min arbetsgivare plötsligt låta hudfärg, namn och bakgrund avgöra så skulle hen få se sig om efter annan arbetskraft… 
Hur skulle du själv agera? Skulle du stå upp för din kollega eller skulle du vara en liten lort? 


Alvaro Fraygola Röntgensjuksköterska på Karolinska 


Kommentarer

  1. Det här är allvarligt! Jag skulle önska att man gjorde en genomgripande undersökning om utbredningen av detta! Själv arbetar jag på en arbetsplats där både de som arbetar o de vi vårdar är från jordens alla hörn. Under alla år jag jobbat där har jag ALDRIG stött på att mina patienter bett att få byta personal pga t ex hudfärg el etnicitet. Därför känner jag att man måste fånga upp detta o se var och i vilken utsträckning detta sker.

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!