Sommaren för sjukvården- som vintern för SJ

Skrivet av Maria Bergman

22 juni 2021

Stockholmsbloggen

Varje år händer det, vinter, förr eller senare och lite beroende på var i vårt ganska långa land inträffar kyla och inte sällan snö och is. Alla svenskar känner till detta, vi har vart med förr, vi vet att den kommer. Vi vet också ungefär när den kommer om ändå inte exakt så brukar vintern inträffa någon gång mellan november och mars. Vi befinner oss alltså inte i Westeros i Game of Thrones där vintern kan dyka upp lite när som helst och dessutom stanna på obestämd tid utan vi har en hyfsad uppfattning om ungefär när vintern kommer inträffa och hur länge man kan vänta sig att vi ska ha vinter. Trots detta finns det ett företag i Sverige som inte riktigt kan planera för och hantera vintern, SJ- Sveriges järnvägar (vi skulle här också kunna för den lokala kopplingens skull lägga till SL) står lika handfallna varje år när vintern dyker upp. Det blir inställda avgångar, förseningar och upprörda medborgare som inte hinner fram till uppesittarkvällen den 23 december. Jag känner att SJ (och SL och säkerligen fler företag som på något vis är ansvariga för framförallt spårbunden trafik) behöver anamma ätten Starks motto i just Game of Thrones ”Winter is coming” och jobba på förberedelser och hantering av den varje år kommande vintern.

Nu har hon väl ändå tappat det tänker ni? Vi sitter här i stekheta juni och det här är en blogg om Vårdförbundet i Region Stockholm hur kan SJs hantering av vintern vara relevant tänker ni. Jo för det är en liknelse som alla svenskar kan relatera till och det jag vill komma fram till här är att vi har precis samma situation inom sjukvården i Sverige fast omvänt. Varje år står våra arbetsgivare där handfallna och chockerade över att det kommer en sommar. Att det i Sverige finns en semesterlag har dom koll på, att alla har rätt till fyra veckors sammanhängande semester under sommarperioden juni-augusti. Redan här kan vi konstatera att sommarperioden är lite mer fastslagen än perioden för när det eventuellt kan komma vinter, det är tre månader om året vi snackar om inte sommar på obestämd tid som i Westeros. Och under denna tid ska det alltså ordnas med semester, jodå det är spikat och klart hos dom flesta arbetsgivare i ganska god tid. Semesterperioder och ledigheter är fastslagna och beviljade och det är inte heller där problemet ligger. Problemet ligger i att våra arbetsgivare när denna sommarperiod väl är här först då verkar inse att sjukvården ska bemannas precis som vanligt, fast folk är på semester. Nu sitter vi här i stekheta juni, folk har börjat gå på semester och våra arbetsgivare verkar chockerat stå här, handfallna och klia sig i huvudet över hur dom ska bemanna sjukvården. Precis som SJ när det kommer snö.

Nu är hon väl ändå orättvis tänker ni? Det finns ju massor av arbetsplatser där bemanningen är löst och planeringen för och hanteringen av sommaren ser bra ut. Guldstjärna i kanten till dessa, men det finns tyvärr ännu fler arbetsplatser där varken bemanning eller hantering är löst eller ser bra ut. Bara här i Stockholm hanterar vi förtroendevalda dagligen kallelser om förflyttningar av personal, frågeställningar om att ersätta rast med måltidsuppehåll, planerad övertid, Nödfallsövertid, schemaförändringar, ändrade bemanningsnycklar osv. För på massor utav arbetsplatser har arbetsgivarna först nu upptäckt att sommaren är här, mitt i stekheta juni när folk har fullt upp med att åka elsparkcykel utan hjälm, dyka på för grunt vatten eller föda dom barn som tillverkades för ungefär nio månader sen och knappast är en överraskning längre. Trots att sjukvårdens personal ska ha semester kommer det alltså komma patienter till våra sjukhus och andra vårdinrättningar och dom behöver och har rätt till vård. Arbetsgivarna skulle må bra av att börja planera för sommaren i tid, Vårdförbundets yrken och medlemmar skulle må bra av det, då skulle vi inte behöva ha denna panikartade hantering av att sommaren är här som vi har nu. Vi befinner oss inte i Westeros, sommaren kommer inte som en överraskning för att stanna på obestämd tid, sommarperioden inträffar varje år juni-augusti och bör därför gå att planera bättre inför. Jag vill uppmana arbetsgivarna inom sjukvården att anamma ätten Vårdförbundets motto ”Summer is coming” och jobba på förberedelser och hantering av den varje år kommande sommaren.

Maria Bergman, Legitimeras sjuksköterska, styrelseledamot Vårdförbundet avdelning Stockholm

Till allmänheten: Nu behöver vi ert stöd!

Det är allvar nu. Sjukvården måste räddas. Alldeles för länge har sjukvården burits upp av att våra medlemmar arbetat övertid och ställt upp för att få sjukvården att fungera, trots ohållbara arbetstider och scheman. Nu går det inte längre. Nu behöver vi ditt stöd. #RäddaVården

Så vill vi rädda sjukvården