Suturera ihop säcken: en summering

Skrivet av Maria Bergman

31 mars 2021

Stockholmsbloggen

Ja men då var det den sista mars 2021 då, sista dagen för Vårdförbundets synlighetsmånad. För avdelning Stockholms del har detta som bekant inneburit en pånyttfödelse av Stockholmsbloggen. Jag och Cecilia är styrelsens ansvariga för det här men vi har också fått in fantastiska gästbloggar under den här månaden och vill verkligen uppmana efterfråga och önska oss fler gästinlägg. Vi har även startat en Instagram (vfstockholm) som ni väldigt gärna får följa och sprida. Styrelsens mål är nämligen att bli mer synliga inom sociala medier, vi har sedan tidigare en Facebooksida som heter Vårdförbundet avdelning Stockholm och även där vill vi växa och bli mer synliga. Även om en styrelse har uppdraget att vara styrande i vår organisation så måste vi minnas att det är alla medlemmar i Vårdförbundet som tillsammans är Vårdförbundet.

Tanken är nu att vi ska växla ner vår ambitionsnivå en smula men Cecilia och jag är inte kända för att ha låga ambitioner så vi tänkte nog gasa vidare trots allt såvida vi inte får in högljudda protester. Det finns så fantastiskt mycket att skriva om; medlemmar, förtroendevalda, arbetsplatser och tankegångar att vi inte är redo för att släppa på gasen. Vi vill få visa upp mer av vår organisation och dess yrken och individer, och vi vill uppmana er att kontakta oss om ni vill synas här. Man får väldigt gärna gästblogga men om det känns otäckt kan man låta oss skriva ett inlägg utifrån er idé, ni kanske vill visa upp er arbetsplats eller dryfta en tanke med oss. Ingen fråga är för stor eller för liten så fritt fram att höra av er.

Den här månaden har våra inlägg varit ganska blandade om allt ifrån surmulet mutter från klagomuren, paprikor, Meghan Markle, livsviktiga biomedicinska analytiker och skildring av skolsjuksköterskornas viktiga arbete. Vi vill gärna fortsätta blanda friskt och gärna få skildra de olika yrkena inom vår organisation. Det som är mest aktuellt i vårt fackliga arbete här i avdelning Stockholm just nu är givetvis den tredje vågen av covid-19, vi med fackligt uppdrag sitter nu dagligen i dialog med våra arbetsgivare gällande flyttar av personal, anvisningar till Krislägesavtalet samt schemaläggning och bemanningsbehov. Intensivvården behöver återigen stretcha sig för att utöka vårdplatserna, stora delar av slutenvården måste ställa om till covid-vård igen, personal från öppenvården behöver omplaceras till slutenvården igen, operationsverksamheterna behöver ställa in allt icke akut igen och så vidare. Mitt i detta hanterar vi årets lönerevision för Vårdförbundets avtalsområde och diskuterar planeringen av den kommande sommaren med tillhörande semestrar. Vi har börjat planera höstens årsmöte för avdelning Stockholm, det kommer att gå av stapeln den 30 september och vi har ett litet hopp om att kunna ha ett fysiskt årsmöte då men planerar samtidigt för plan B dvs en digital variant. Årets årsmöte är viktigt då det ska väljas en ny avdelningsstyrelse, en ny valberedning samt nya kongressombud, kom ihåg att alla medlemmar i Vårdförbundet avdelning Stockholm kan bli nominerade och nominera till dessa uppdrag och att alla medlemmar har rösträtt i valen. Vi vill uppmana alla medlemmar att engagera sig i vår demokratiska organisation. Planen var att vi skulle kunnat leverera ett inlägg om hur det går med vaccineringen av vårt land såhär halvvägs till landets vaccinationsmål men som ni alla säkert redan vet och förstår så är det inte helt enkelt. Olika regioner har kommit olika långt och även inom vår region finns det skillnader. Så det kommer ingen statusrapport i frågan på den här bloggen just nu iaf, men vi håller hoppet uppe och härdar ut. Jag avslutar som jag inledde den här månaden, vi alla längtar nu men vi får sitta ner i båten lite till.

Maria Bergman Leg sjuksköterska Styrelseledamot Vårdförbundet avdelning Stockholm

Till allmänheten: Nu behöver vi ert stöd!

Det är allvar nu. Sjukvården måste räddas. Alldeles för länge har sjukvården burits upp av att våra medlemmar arbetat övertid och ställt upp för att få sjukvården att fungera, trots ohållbara arbetstider och scheman. Nu går det inte längre. Nu behöver vi ditt stöd. #RäddaVården

Så vill vi rädda sjukvården