Nya tider på Stockholmsbloggen

Skrivet av Maria Bergman

1 mars 2021

Stockholmsbloggen

Idag inleder vi mars månad 2021, och jag hoppas verkligen att det innebär nya tider. Både för vår Stockholmsblogg och för Sverige och sjukvården. Covid-19 har drabbat vår sjukvård och därmed Vårdförbundets medlemmar i ett års tid nu, och vi kan nog alla känna att vi är mer än trötta på situationen. Nästan hela året 2020, som skulle vara sjuksköterskan och barnmorskans år, handlade om detta virus. Även om våra yrken i och med det fick mycket uppmärksamhet så blev det ändå inte som vi tänkt oss. Nu vill vi lämna mörkret bakom oss och blicka framåt. Fler och fler vaccineras dagligen och vi behöver verkligen ljuset i tunneln nu.

Så hur föreställer vi oss detta ljus i tunneln? Det nya bladet. Jag vill så gärna tro att inte bara Sveriges invånare utan även Sveriges beslutsfattare ska tänka efter nu, stanna upp och göra en analys. Vi vill alla gå vidare och lämna detta bakom oss, men vi måste inte kasta oss ut och köra gasen i botten på en gång. För ett faktum är övertydligt för alla som bara öppnar sina ögon, sjukvården och Vårdförbundets yrkesgrupper har slut på bränsle. Våra medlemmar har jobbat så hårt med låga bränslenivåer allt för länge nu att det inte finns utrymme för att gasa. Ha lite is i magen även fast ni längtar. Sjukvården måste kunna klara av det ordinarie uppdraget även efter Covid-19 och det gör den inte om Vårdförbundets yrkesgrupper får soppatorsk.

Något som dock tänker köra gasen i botten med start idag är denna Stockholmsblogg, som en fågel Fenix ska den resa sig ur askan och flyga ut i etern. Mars månad är en synlighetsmånad för Vårdförbundet och Avdelning Stockholm tänker genomföra den digitalt i möjligaste mån, det kommer innebära en pånyttfödelse för Stockholmsbloggen med ett späckat schema av inlägg med fokus på just synlighet, vi vill visa vilka vi är och vad vi gör. Avdelning Stockholm passar även på att idag lansera vår Instagram vfstockholm , där vi också kommer tillägna mars synlighet som tema. Följ oss gärna där och hjälp oss sprida vårt budskap. Vi hoppas att ni ska uppskatta dessa nya tider för nu blickar vi framåt mot ljuset!

Maria Bergman, leg Sjuksköterska Karolinska universitetssjukhuset, Mottagning för neurokirurgi, Ledamot i avdelningsstyrelsen

Åtta måsten för hållbart yrkesliv

Att ha en bra arbetsmiljö, tillräckligt många kollegor med rätt kompetens och att kunna kombinera arbete och fritid är fullt rimliga krav i dagens arbetsliv. Vi har tagit fram 8 måsten som tillsammans bidrar till ett hållbart yrkesliv. Hur har du det på din arbetsplats?

Läs om våra 8 måsten!