Hur kunde det bli så här?

Jag är en av dem som var uttagen i strejk redan 2008 då det i huvudsak var lönen i fokus, Det är 16 år sedan och vi fick igenom ett visst lönelyft då. Tänker tillbaka på min långa yrkeserfarenhet som sjuksköterska i region Skåne, jag har stått ut i över 30 år i yrket och alltid känt att jag gör skillnad och trivs i min yrkesroll först i primärvården som distriktssköterska och sedan som specialistsjuksköterska i diabetes inom sjukhusets öppenvårdsmottagning. Men idag har fundering på att byta karriär, vilket låter bisarrt då jag är 55+. Vad har egentligen hänt och när började dessa funderingar poppa upp?

Under covid pandemin visade arbetsgivaren verkligen hur man tar hand om sin personal, då diskuterades ingen patientsäkerhet värt namnet eller att det var samhällsfarligt när mottagningspersonal som inte jobbat på vårdavdelning sedan pappersjournalens tid blev tvångskommenderade ut i slutenvården. Visst det var pandemi och naturligtvis ställde vi upp mangrant trots att livet man hade inte var uppbyggt på helg/kvällsarbete, vi gick ut ovaccinerade och vårdade er efter bästa förmåga. Vi gjorde ingen skillnad på vem om det var politiker, tjänstemän och kollegor gav vi bästa möjliga vård efter de förutsättningar vi hade. På sociala medier, lägenhetsbalkonger i stan etc gick folk ut och applåderade oss vid ett visst klockslag varje dag – till vilken nytta då?

Vi kom tillbaka och vad hände då? Inget…….. om möjligt ett tamt erbjudande om att få träffa någon för samtal 6 mån efteråt. För min del var det pandemin som fick bägaren att rinna över. En stor del av förtroendet för arbetsgivaren förlorades nog då och har fortfarande inte kommit tillbaka.

Idag är vi uttagna i strejk och vi strider för en bättre arbetsmiljö med rimlig arbetsbelastning, kortare arbetstid men också bättre betalt. Ska vi orka inom regionen fram tills pensionen så stötta oss i våra krav.

Jag stöttar dig när du blir sjuk såväl vid akut sjukdom som om du får en kronisk åkomma, jag finns där för dig med all min kunskap inom mitt område och kan guida, coacha just dig på ett personcentrerat sätt så att din vardag med en kronisk sjukdom blir hanterbar för dig oavsett om du är politiker, chef eller ”någon på golvet”!

Agneta Lindberg

Specialistsjuksköterska i diabetes och medlem i Vårdförbundet


Kommentarer

  1. Har inte ord , de är för ledsen att vården inte setter mera värde på sin personal!! 😢😢😢😡

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

När du skriver en kommentar så godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår personuppgiftspolicy.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!