En arbetsgivare som vägrar lyssna på sina medarbetare

Jag jobbar som sjuksköterska på Resursteamet i Malmö. Resursteamet jobbar på nästan hela sjukhuset vilket innebär att vi får ett så kallat fågelperspektiv när vi vårdar patienter, i och med att vi samlar på oss kunskap från alla möjliga verksamheter. Att arbeta på dessa många olika arbetsplatser innebär även en överblick på sjukhuset, dess bemanning och dess ledning.

Det finns många fördelar med att jobba som vi gör. Förutom den stora variationen i det dagliga arbetet så slipper vi saker som t.ex hantering av den dagliga bemanningsfrågan. En av fördelarna är att när vi går från dagens arbetsplats så är passet slut, vi släpper det och går vidare till nästa. En annan ”fördel” är att vi kan gå hem när vår arbetstid är slut, något som många inte kan tyvärr. Bisarrt! Tänk att inte få gå hem när ens arbetspass är slut?

Utöver att vi har varandra inom Resursteamet så har vi även hela sjukhuset som våra kollegor. En väldigt trevlig fördel om du frågar mig! Detta innebär dock att vi ’resursare’ ser hur våra andra kollegor på diverse avdelningar är överarbetade, slitna och uppgivna. Kollegorna är uppgivna över det dåliga och det faktiskt obefintliga engagemanget från arbetsgivarens sida. En arbetsgivare som vägrar lyssna på sina medarbetare, som saknar viljan att förändra och på samma gång är oförmögna att ta emot kritik. Ett vinnande koncept..

År efter år skriker vårdpersonalen. År efter år fylls media med rubriker över hur läget inom hälso- och sjukvården faktiskt är. Sommarsemestrarna kommer alltid som en blixt från klar himmel och problematiken är densamma varje år. Inget nytt händer. Det enda som är bestående inom denna bransch är besparingar. Ett praktexempel är att det hyrs in privata konsulter som kostar miljontals skattekronor för att vi sedan ska höra att vi måste spara in på papper och pennor. Hör ni logiken?

Denna logik används även nu när Vårdförbundet varslar om strejk, en åtgärd som för övrigt är fullt laglig. ”Samhällsfarligt!” ”Ni tänker inte på patientsäkerheten!” ”Hur kan ni göra så mot våra medborgare?”.

Onkologen i Malmö är sedan maj månad stängd pga sjuksköterskebrist och ett fruktansvärt dåligt ledarskap. Det är absolut inte samhällsfarligt när arbetsgivaren stänger avdelningar för cancervård – det är sen gammalt!  Arbetsgivaren vägrar ta ansvar för något som endast de har demonterat, de vägrar ta ansvar för konsekvenserna av deras handlingar. Istället lägger de över ansvaret på oss. Moget..

Rådande arbetsmiljö påverkar oss alla. Inte bara personalen utan även resterande befolkning. Vi på Resursteamet, med alla våra fördelar, tar lika mycket skada av vad som sker. Våra kollegors verklighet är även vår verklighet. Våra fördelar räcker bara så långt. Även vi börjar bli trötta.

Personligen älskar jag mitt jobb, jag älskar mitt dagliga möte med patienterna och de utmaningar samt utveckling det ger mig. Tyvärr har arbetsgivaren gått så långt att de till och med börjat demontera min vilja att jobba kvar inom sjukvården.

Vi vill ha en arbetstidsförkortning. Inte något världsomvälvande då det redan existerar inom vissa delar av sjukvården. Det är inte mycket vi begär för att kunna fortsätta orka göra det vi vill och mäkta med det växande vårdbehovet i samhället. En kvart om dagen vill vi ha. Omöjligt säger arbetsgivaren.

Stötta strejken! Stötta oss! Rädda vården

/Paloma Frenk, Sjuksköterska resursteamet

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!