Ett år som grundutbildad sjuksköterska och man börjar redan fundera på en väg ut

Ett år som grundutbildad sjuksköterska och man börjar redan fundera på en väg ut. Så ser verkligheten ut idag i den svenska sjukvården. 4 av 10 unga sjuksköterskor tror inte att de kommer jobba kvar i sjukvården. 13 000 sjuksköterskor med legitimation arbetar inte som sjuksköterskor utan har flytt till andra yrken. Detta innebär att sjukvården blir som en fabrik där det hela tiden ska utbildas nya kollegor in i rutiner som tillslut ingen har koll på. Den här verkligheten riskerar patientsäkerheten eftersom sjukvården har hand om människor, både personal och patienter, och inte produkter. 

händer med skyddshandskar som bildar ett hjärta
Foto: iStock

Sjuksköterskor besitter en profession i omvårdnad, men vad innebär egentligen det? Omvårdnad handlar om att se hela människan. Detta gör man genom att så gott man kan stödja personens fysiska, sociala, psykiska, kulturella och andliga behov. En vanlig arbetsdag på en sjukvårdsavdelning innebär allt detta och mycket mer, tyvärr. Tekniska och organisatoriska krångel kan försena en patients vård och därmed fördröja alla ens andra patienters vård vilket leder till agitation hos både personal, patienter och anhöriga.

 

Som arbetare i Sverige har man rätt till rast eller måltidsuppehåll om man arbetar ett helt arbetspass. Som sjuksköterska har du också denna rättighet samtidigt som du har ansvar för flertalet patienter som ingen annan sjuksköterska tar hand om när du själv går iväg för att äta eller gå på toaletten. Detta innebär att under din rast är det inte ovanligt att bli avbruten med meningen “Jag vet att du sitter på din rast men…” och du får slita dig från ditt lugn och direkt in i jobbet igen. Det kan därför vara väldigt slitsamt en arbetsdag utan varken mat eller paus när man har kritiskt sjuka patienter. Sjuksköterskor förväntas göra ett bra arbete oavsett dagsform och hemsituation för om man inte gör det kan man bli av med sin legitimation. 

 

Att arbeta som sjuksköterska är ett val. Många sjuksköterskor kan nog känna igen sig att arbeta med människor är väldigt givande och ger ett syfte i livet. Vissa kan nog även påstå att det var ett kall att bli sjuksköterska. Att se en positiv förändring i en patients mående eller få ett genuint tack kan göra hela ens dag och man kan gå hem med ett leende på läpparna. Men trots all meningsfullhet man får av denna profession är sjuksköterska ett yrke, ett yrke som ska innebära rättvisa villkor och en hållbar arbetsmiljö för att orka med ett helt arbetsliv.

 

Så som sjukvården ser ut idag, till följd av SKR:s beslut, är det okej som sjuksköterska att arbeta övertid, det är okej att arbeta mertid, det är okej att inte få gå på toaletten, det är okej att inte äta på 8 timmar och det är okej att inte arbeta patientsäkert.

 

Strejken handlar inte om att förkorta arbetstiden en kvart, utan den handlar om så mycket mer. Strejken är ett försök från Vårdförbundets sida att rädda vården och ge den en hållbar framtid. Den slutliga frågan är om SKR är beredd på att göra samma sak.

 

Linnea Edlund 

Legitimerad Sjuksköterska 


Kommentarer

  1. Om samma förhållande eller förväntningar fans i övriga yrken som ni som sjuksköterskor/ alla inom vården arbetar under tvivlar jag på att någon hade accepterat det.
    Jag står bakom er!

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!