… önskar vi att alla våra medlemmar kan få arbeta patientsäkert, får tillräcklig återhämtning mellan arbetspassen och rejäl vila på semestern.

Tyvärr ser läget inte ut så överallt i den skånska vården inför sommaren 2022….
Vårdplatser dras ner, förlossningssalar stängs, akutmottagningar är underbemannade, det hotas om indragna semestrar, kollegor flyttas till helt andra verksamheter osv osv.

Det ”nya normala”?

Det pratas om att det ”nya normala” i samhället efter pandemin är att vi förhoppningsvis alla har en ökad medvetenhet om vikten av hygien och att stanna hemma när man känner sig sjuk.
Läget i vården känns på många ställen värre än det någonsin varit tidigare och det finns på många ställen en stark oro inför vad som kommer att vara det ”nya normala” inom vården…

Kommer det alltid att ligga ett ”hot” från arbetsgivaren om att beviljade semestrar dras in ifall man inte frivilligt flyttar veckor för en ersättning som verkligen inte är värd att förlora återhämtning för? Kommer vården ens att gå runt under semesterperioder om inte vi fortsätter att sälja semesterveckor och ge upp vår lagstadgade rätt till återhämtning?
Med sommarbemanning året runt på en del arbetsplatser – kommer det ens att gå att få ut de flyttade semesterveckorna under hösten?

Frågorna snurrar runt i huvudet och en stilla undran återkommer hela tiden – förstår ansvariga tjänstemän och politiker hur allvarligt läget verkligen är???
Vårdförbundet avdelning Skånes styrelse kommer inför valet i höst att kontakta regionpolitiker från olika partier med en del frågor rörande vården. Deras svar kommer självklart att publiceras och användas!

Pride i Malmö 9/7!

Nu vill vi FIRA PRIDE tillsammans i Malmö! Du kommer väl?Det handlar om att uppmärksamma rätten att få vara den man är, oavsett könstillhörighet eller sexuell läggning. Rätten att må bra på sitt arbete gäller alla – alltid. Vi vet att vi gör skillnad för våra medlemmars arbetsmiljö genom att stå upp för värderingar om rätten att vara vem man vill och älska vem man vill.

Lördagen 9 juli samlas vi kl. 12 i Slottsparken vid Lördagsplatsytan, för att gå gemensamt i paraden kl. 13. Håll utkik efter Vårdförbundet och TCO.Ta med picknick om du vill, för efteråt samlas vi för gemenskap i parken.

Vårdförbundet finns för dig hela sommaren!

Både Vårdförbundet nationellt och lokalt i Skåne finns tillgängliga för dig som medlem i sommar. Antingen kan du skicka in din fråga via Vårdförbundet Direkt eller ringa 0771-42 04 20. Du når oss alla vardagar.

I denna ljuva sommartid med all oro och underbemanning önskar vi er alla en riktigt bra sommar (eller en så bra sommar som det är möjligt att få i år…) med återhämtning, sol, bad, glass och vila!

Glad midsommar!

/Styrelsen Vårdförbundet avd Skåne

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!