"Att bereda radiofarmaka är som att laga mat efter ett recept, fast lite mer att hålla reda på"
Följ med på vår Nuklearmedicinska avdelning och se vad vi arbetar med. I dag får ni följa med när vi bereder radiofarmaka inne i Hotlab. Ett Hotlab består av uppdragningsrum, sluss och ett beredningsrum.

I uppdragningsrummet dras radiofarmakan upp i sprutor som ges till patienterna. I slussen byter vi om för att sedan gå in i det höggradigt rena beredningsrummet, där radiofarmakan blandas.
Vi börjar 06,30 med att kontrollera rummens lufttryck, kylarnas temperatur och kalibrerar aktivitetsmätaren.
För att gå in i beredningsrummet måste man passera slussen och sätta på sig overall, särskilda skor, dubbla handskar, munskydd och mössa.
I beredningsrummet ska arbetet utföras lugnt och metodiskt. Detta för att undvika att partiklarna i rummet cirkulerar, samt att det av misstag inte ska komma spill från eluatet som är radioaktivt. Eluatet består av technetium 99m (Tc-99m) och natriumklorid. Det dras ur en generator och blandas sedan med en bärarmolekyl – ett kit. Vid beredningen gäller det att ha tillräckligt med aktivitet så att det räcker till alla undersökningar den dagen.
Olika undersökningar kräver olika mängd aktivitet och kit.
Radiofarmakan blandas i en så kallad LAF-bänk. Den har ett särskilt lufttryck för att pressa undan eventuellt radioaktivt spill och blyskydd.

Alla sprutor, avfallshinkar och behållare som på något sätt är i kontakt med radioaktiviteten har också blyskydd. Att bereda radiofarmaka är som att laga mat efter ett recept, fast lite mer att hålla reda på. Ibland så kokar vi till och med radiofarmakan!
Anna Persson
Nuklearmedicin
Sunderby sjukhus
Boka din lönecoachning!
Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.
Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.
Säkra din plats här!