Mobilröntgen: Ett multiprofessionellt samarbete som dessutom sparar pengar

Jag börjar alltid min dag med att ta på mig nya rena kläder och få en fräsch start.

På senare tid har jag utfört en del undersökningar på avdelningar, hos de patienter som är för sjuka att komma till röntgenavdelningen för att undersökas.

Jag vet att det finns flera sjukhus i Sverige som är utrustade med mobilröntgenapparater och som åker runt till de olika boendena. Vanligtvis går en eller två röntgensjuksköterskor på morgonen igenom de remisser som kommit in och planerar arbetsdagen. Röntgensjuksköterskorna utför röntgenundersökningarna och skickar bilderna via nätet till röntgenavdelningen på sjukhuset.

Vinsterna är många särskilt när det gäller för patienter och ekonomin. Äldre och sjuka patienter slipper åka långa vägar, ligga och vänta på röntgenavdelningar som brukar ta många timmar. De slipper också bli stressade, förvirrade, trötta och hungriga.

Med mobilröntgen kan vi spara på resurser. Det behöves inte avsättas resurser som ska följa med patienter till röntgenavdelningen.

Idag används mobilröntgen i akutsituationer och på olika sportarenor. En del diskussioner finns att även använda mobilröntgen inom Kriminalvården. Så i en snar framtid kan vi arbeta på olika platser och inte bara på röntgenavdelningarna.

Jag tror också att det ska känns positivt för oss röntgensjuksköterskor att besöka andra enheter och samarbeta med andra yrkesgrupper. Det är en utav de fina sakerna med att arbeta inom sjukvården.

Vi är många olika yrkesgrupper som tillsammans bidrar till bättre patienthälsa. När vi jobbar tillsammans med andra yrkesgrupper kan det leda till ökat samarbete och ökad kommunikation kan bidra till ökad förståelse för varandras arbete.

 

/Mats Rönnqvist

Mats Rönnqvist

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!