Grattis på röntgensjuksköterskans dag!

Idag är den internationella yrkesdagen för röntgensjuksköterskor! Jag är röntgensjuksköterska och arbetar som kvalificerad handläggare på Vårdförbundet. Jag hoppas att ni också känner er glada och stolta över ert yrkesval. Under november månad uppmanar Vårdförbundet  er som är röntgensjuksköterskor att synas lite extra. Se hur du kan göra det i filmen nedan:

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Ib9pmO2gEJY]

Jag tycker att vår internationella yrkesdag är ett ypperligt tillfälle att upplysa allmänheten om vilka vi röntgensjuksköterskor är och vad vi gör.

Röntgensjuksköterskor arbetar inom huvudområdet radiografi och ansvarar för att genomföra olika typer av radiologiska undersökningar och behandlingar i syfte att framställa bildmaterial med hög kvalité som underlag för diagnos eller ge olika typer av interventionsbehandlingar. Hög patientsäkerhet och personcentrerat etiskt förhållningssätt präglar röntgensjuksköterskans arbete oavsett om hen arbetar med diagnos eller behandling.

Röntgensjuksköterskor möter patienter i en högteknologisk miljö där utvecklingen går allt snabbare med nya avancerade undersökningsmetoder. Jag har hört av många kollegor att just dessa möten är det bästa med att arbeta som röntgensjuksköterska och att tjusningen är att inget möte är likt det andra. Som röntgensjuksköterska möter man patienter i olika åldrar, kön och från olika kulturer och det i olika situationer. En del är friska och en del multisjuka, en del lider av kroniska åkommor och en del är akutsjuka och alla har olika behov och förmågor. Röntgensjuksköterskans arbete präglas av korta möten och i varje möte identifierar röntgensjuksköterskan snabbt behoven och förmågan hos den enskilde personen, för att kunna individanpassa sin undersökning och ge personcentrerad vård.

Ni gör ett fantastiskt arbete!

Grattis till er, alla fantastiska strålande röntgensjuksköterskor, på er internationella yrkesdag!

Parvin Tavakol Olofsson

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!