Äntligen Röntgensjuksköterska! Gästinlägg Elin Wiberg

Elin Wiberg
Elin Wiberg. Stolt Legitimerad röntgensjuksköterska.

För ett par månader sedan, den nionde juni 2017, stod jag på den stora scenen vid Hälsohögskolans akademiska avslutning. Med lycka i bröstet och det lila examensbandet på axlarna kunde jag se den där framtiden som jag kämpat för i tre år. Mycket förväntansfull och lite nervös började jag tio dagar senare att arbeta på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Äntligen är jag färdigutbildad! Äntligen är jag röntgensjuksköterska!

På Sahlgrenska finns ett nybyggt bild- och interventionscentrum, s.k boic, en helt fantastisk ”röntgenvärld”. I boic:en kombineras den senaste bildtekniken med den främsta kompetensen. Vilken härlig start på en lång yrkeskarriär!

Som röntgensjuksköterska verkar man inom huvudområdet radiografi och ansvarar för att genomföra undersökningar och behandlingar i syftet om att kunna ställa diagnos eller ge intervention behandling. I denna högteknologiska miljö sker mötet med patienten. Mötet är, enligt mig, en av de bästa bitarna med jobbet. man möter patienter och dess anhöriga i olika ålder, kön och kultur. Hit kommer alla. Några är rädda, oroliga eller ledsna. Andra har gjort många undersökningar och är mer trygga i situationen. I alla dessa möten identifierar röntgensjuksköterskan snabbt förmågan hos den enskilde personen för att kunna ge personcentrerad vård.

Som röntgensjuksköterska skaffar man sig snabbt en “spetskompetens” i dessa korta möten. I förra veckan lärde jag mig t.ex. några korta meningar på spanska för att guida en spansktalande person vid bildtagning av lungorna.

Undersökningarna är många och varierande. Varje dag utmanar jag mig själv till att göra undersökningen och patientens upplevelse lite bättre. Tillsammans med mina underbara arbetskollegor ingår jag i det team som gör allt för patienten i den stunden hen befinner sig hos oss.

Det är verkligen ett fantastiskt yrke där högteknologiska bildgivande tekniker kombineras med den bästa omvårdnaden för patienterna. Jag ser fram emot de åren som kommer!

Grattis till er, alla fantastiska röntgensjuksköterskor, på er dag den 8 november!

Elin Wiberg
Leg. Röntgensjuksköterska
Sahlgrenska Sjukhuset
Thorax- och skelettradiologi

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!