Våren och framtiden för oss röntgensjuksköterskor

ECR_2015_Poster_webNu är våren äntligen på väg och ett tydligt tecken är att den stora konferensen ECR 2015 i Wien snart går av stapeln. Närmare bestämt 4-8 mars.  Jag kommer vara med där för att hämta ny inspiration och kunskap om vad som ligger i framkanten för verksamheten inom Bild och funktionsmedicin och för oss röntgensjuksköterskor.

Verksamheten och yrket står inför stora utmaningar. Både när det gäller att rekrytera röntgensjuksköterskor men också att skapa attraktiva verksamheter, bra arbetsmiljö där det är möjligt att utveckla och fördjupa sina kunskaper och att specialisera sig. Vårdförbundet arbetar nu med att ta fram en ide om hur vi vill att vården 2025 ska se ut.

I november bjöd Vårdförbundet och yrkesföreningarna för röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker in ett antal chefer och företrädare för några högskolor.

Syftet med konferensen var att dels informera om arbetet för reglerad specialistutbildning och akademisk specialisttjänstgöring, (AST) men också att få input från deltagarna. Cheferna är till stor del de som ska göra ”verkstad” av t.ex. AST, men också identifiera vilka behov av kompetens verksamheten har och hur man kan arbeta för specialisttjänster framöver. Programansvariga på högskolorna behöver involveras när det gäller skapandet av specialistutbildningar och hur lärosätena kan samarbeta kring dessa. Sverige är ju inte så stort att varje universitet kan ge samma specialistprogram.

När har vi då en reglerad specialistutbildning för röntgensjuksköterskor? 

Deltagarna fick fundera på den frågan och hur det skulle se ut om 5 år.

Här kan du höra och se vad Kent Fridell svarade. Han är programdirektör Röntgensjuksköterskeutbildningen Karolinska institutet.

Arbetet fram till ett beslut om reglerad specialistutbildning kräver en hel del opinions- och förankringsarbete. Men det är också viktigt att föra dialog kollegor emellan om hur verksamheten ska organiseras och hur vi arbetar för att inrätta speciella tjänster med bra villkor. Vill du att Vårdförbundet ska arrangera en medlemsträff där vi kan diskutera mera. Hör då av dig till din avdelning, jag deltar gärna i de samtalen.

Annica Magnusson

Ett ämne som väckts i bloggen är hur kan vi synliggöra en osynlig yrkeskår? Ja, du kan själv gå in och läsa inlägget från Robert Stenman. Hur blir det med reglerad specialistutbildning om ingen vet vem och vilken roll röntgensjuksköterskan har? Bloggen är ett sätt att marknadsföra röntgensjuksköterskan. Men det är också viktigt att tänka på att du är själv ett levande varumärke som kan berätta för kollegor i övriga vården om vem du är.

Vill du bli en av våra gästbloggare och skriva om vår profession –  hör gärna av dig till mig  på annica.magnusson@vardforbundet.se

Hälsningar

Annica Magnusson

spring-winter

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!