Genom kriser, pandemier och katastrofer. Men hur länge då?

Vi slår knut på oss själva för att du ska få undersökning och diagnos. Vi vänder ut och in på oss för att din familj ska få rätt vård, stöd och behandling. Vi ställer upp för befolkningen i vått och torrt genom kriser, pandemier och katastrofer.
Under den ofattabara, tragiska dagen på Risbergska skolan stod ambulans-och akutsjuksköteskor i frontlinjen. Bakom kulisserna stod operations- och anestesisjuksköterskor redo för att ta vid. På röntgen och labb gjorde sig personalen redo så att rätt behandling skulle kunna påbörjas utan fördröjning. Sjuksköterskor i kommunal vård ryckte snabbt in och möjliggjorde för att ta emot patienter som egentligen borde vårdats på sjukhuset, men som nu behövde förflyttas för att kunna vårda många skadade från Risbergska. Avdelningar såsom kirurg -och ortopedkliniken fick ett enormt hårt tryck när skadade transporterades vidare dit. Och i efterförloppet är skolsköterskornas roll av stor betydelse.
Låt oss inte glömma att detta är verksamheter som är tungt belastade och ofta överfulla
Även om det gått flera år sedan pandemin så har hälso-och sjukvården fortfarande inte skalat upp, trots den erfarenhet som vi nu besitter och vetskapen om att vi bla är i bottenskiktet när det gäller antalet vårdplatser per capita jämfört med andra europeiska länder. Det behövs ytterligare 2 230 vårdplatser visar Socialstyrelsens uppdaterade riktvärde Men det går åt fel håll. Socialstyrelsen specificerar också att bristen på vårdplatser innebär allvarliga konsekvenser som minskad tillgänglighet och patientsäkerhetsrisker som kan leda till vårdskador och arbetsmiljöproblem. Och att det är brådskande.
Vi ser att människor inte får den vård och behandling de behöver i rätt tid. Och nu står vi här inför sommarsemestern och konstaterar, återigen, att semesterveckor säljs, schemarader gapar tomma och vård sätts på paus då enheter skalar ner och ofta till och med stänger.
Vi kan inte ens leverera idag. Hur ska vi då få ihop vården i framtiden då behoven kommer att vara ännu större?
Det måste vara lockande att utbilda sig till ett yrke i vården. Arbetsuppgifterna må vara det idag. Men förutsättningarna för att kunna göra ett bra jobb, att få cred för det man gör och att palla med ända till pensionsåldern är sanneligen inte det.
Nu är det på tiden att uppgradera våra villkor så de matchar de insatser som görs av Vårdförbundets medlemmar. Och för att vården ska räcka till för befolkningens behov idag och i framtiden.
Kom igen nu, politiker! Gör om och gör rätt!