Biomedicinska analytikerns roll i kroppens osynliga funktioner

Grattis Biomedicinska analytiker på Internationella Biomedicinska analytikerdagen idag den 15 april!
Helena Rydelius – En röst för Biomedicinska analytiker som genomsyras av erfarenhet, kunskap och fackligt engagemang
Att studera till Biomedicinsk analytiker var faktiskt mitt andraval ”i väntan” på att komma in och utbilda mig till läkare. Men sedan kände jag att detta var ”ju min grej”, så det föll sig naturligt att fortsätta med det!
Det var år 2006 som jag var klar med med min utbildning (magisterexamen – alla i vår klass läste till/gjorde en magister) vid Göteborgs Universitet, där jag också stannade och arbetade på Sahlgrenska fram till år 2012. Sedan sökte jag mig till Region Örebro län år 2012 och Universitetssjukhuset i Örebro (USÖ), där jag jobbade på Fysiologen fram till år 2018. De senaste åren har jag hållit till uppe vid på Lindesbergs lasarett, Medicinmottagningen och närmare bestämt Klinisk fysiologi (Klin fys) enheten. Förutom det, jobbar jag även bitvis åt universitetet och undervisar i ekokardiografi (ultraljudsundersökning av hjärtat).
Mina arbetsuppgifter, ansvarsområden och vidareutbildning
Bland annat är jag metodansvarig tillsammans med min kollega – Pia Björklund i Ekokardiografi, där jag också innehar så kallad ”signerings rätt” vilket är relativt unikt för Biomedicinska analytiker (BMA). Svarsförslag i samband med bildinsamlingen har vi som BMA länge skrivit i Regionen, men signerings rätten var något som infördes hos ett fåtal BMA (bland annat i mitt fall) på USÖ år 2016. Detta gjordes bland annat med hjälp av handledning av Överläkare, Peter Rask.
Förutom att vara metodansvarig för ekokardiografi, så är jag också metodansvarig för Perifer cirkulation, där jag också innehar signeringsrätt. Förutom dessa två undersökningar gör jag även en del Spirometriundersökningar, Långtids-EKG (Elektrokardiogram) och Arbetsprov med mera. Som extra område är jag även S-HLR (Sjukhus Hjärt- och lungräddning) instruktör för vuxen och barn. Jag ansvarar tillsammans med min chef Carina Romlin att utbilda all personal som tillhör Medicinkliniken i HLR – vilket är såå kul! (och viktigt – ALLA kan rädda liv!)
Vilka utmaningar finns det för Biomedicinska analytiker som profession?
Det har skett en stor kompetensuppväxling för oss BMA och om man ser tillbaka mer än 20-30år, var ”vi” först mest ”assistenter” åt läkarna. Numera utför flera av oss BMA:er vad som för några år sedan ansågs vara ”läkarjobb”. Tyvärr har detta inte medfört någon större förändring hos oss – lönemässigt.
Kompetensnivån och lönenivån har inte gått ”hand i hand” och det är något som behöver förändras – ökad kompetens och ökat ansvar SKA synas i lönekuvertet!
Det är inget unikt för min Region, utan tyvärr ser det ut så här runt om i Sverige. Andra utmaningar är att andra yrkeskategorier sätts in på ”våra arbetsplatser” – då BMA är en bristvara. Exempelvis så sätts undersköterskor in på labb, sjuksköterskor på Klin. fys. Detta är helt fel och inte patientsäkert – vår utbildning är svår och tuff av en anledning. Denna fråga berördes mycket på senaste nationella BMA nätverksmötet.
Dock ska jag väl erkänna att kompetensuppväxlingen med svarsförslag och signering i ekokardiografi varit ”en morot” som fått mig att vara kvar i yrket. Det har bidragit till att man tyckt att arbetet fortsatt har varit sjukt intressant – varje dag – och att det fortsätter vara lika intressant och givande!
Men ändå -> ökad kompetens och ansvar ska värderas rätt!
Jag brinner även för ”Specialist-BMA inom Klinisk Fysiologi”. Svensk Förening för Klinisk Fysiologi har äntligen fått till en tjänstebeskrivning gällande detta. Tyvärr saknas det en reglerad specialist-BMA-utbildning i Sverige, dock jobbas det väl med detta. Men personligen tror jag att lösningen finns någonstans mitt emellan. Den bästa kompetens fås på golvet, genom alla fristående kurser (som inte är hp-berättigade) och genom år av erfarenhet, det tror jag aldrig att en ”spikad” utbildning kan ersätta helt. Tyvärr är vår region en av de sista i Sverige som inte har infört denna tjänst– trots att vi var den regionen som var väldigt tidigt (först ut) ute med att skriva svarsförslag och därefter även signering. Någonstans på vägen har det stannat inom regionen, dock vet jag att verksamhetschef för hjärt- lungmedicin och klinisk fysiologi. Stella Cizinsky ser positivt på denna karriärmöjlighet för oss BMA.
Det fackliga engagemanget
Medlem i Vårdförbundet blev jag redan som student, då jag tyckte att det är viktigt att vara medlem i ett ”fackförbund” (oavsett yrke). Det är ju tack vare våra fackförbund som vi har rätt till sådana saker vi idag tar som självklara. Till exempel 40-timmars arbetsvecka, rast efter 5 timmars arbete, rätt till semester (bland annat 4 veckors sammanhängande semester på sommaren) med mera. Listan kan göras lång och vissa av oss tar det som självklara – MEN det är viktigt att komma ihåg – utan medlemmar – inget fack och inga kollektivavtal!
Sedan i våras år 2024 har jag varit Förtroendevald tillika Skyddsombud för Vårdförbundet här på Medicinmottagningen, då jag tycker att vi – Vårdförbundet behöver synas mer. Man har gått lite med känslan av att man ibland har blivit förbisedd som BMA inom Vårdförbundet och rannsakade därav mig själv, för att se vad jag kunde bidra med för att bryta denna negativa tankegång. Lyfte även frågan hos Vårdförbundet avdelning Örebro och är sedan i höstas med i det nationella nätverket för BMA som är skapat av Vårdförbundet nationellt (tillfrågad från Vårdförbundet Örebro). Det är ett nätverk där vi lyfter alla frågor som är relevanta för Biomedicinska analytiker. Det är ett ärofyllt uppdrag, som jag försöker förvalta på bästa sätt.
Vi BMA ska sätta oss som ”den diagnostiska ledaren” i rummet – och stå upp för det!
/Helena Rydelius
Bra jobbat! Vi behöver synliggöras.