Det är skillnad på folk och folk. I alla fall om Svenskt näringsliv får bestämma
Det är skillnad på folk och folk. Några av skillnaderna är andelen som blir utmattade, blir sjukskrivna och säger upp sig inom olika branscher.
Vi vet alla vilka som är mest drabbade. Det är vi som arbetar med människors liv och hälsa och som får betala med vår egen. Likt ett straff för att vi frivilligt valt att arbeta med just vård.
Vi kunde ju alla ha valt att arbeta med datorer, siffror och pengar i stället. Ditt val, så att säga.
Är det så vi ska tänka?
För att rädda svensk sjukvård så är en stor del av lösningen att se över och sänka arbetstiden, skapa hälsosamma scheman, tid för återhämtning och ett hållbart yrkesliv, ända till pension. Ett avgrundsdjupt hål behöver fyllas med rätt kompetens om vi ska klara av befolkningens behov, både nu och i en framtid som ligger runt hörnet.
Arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv håller inte med. De står längst fram på barrikaderna och hojtar om att ”Sverige inte har råd med sänkt arbetstid”.
Det är bara det att de själva arbetar motsvarande fyra-dagarsveckor…32,5 timmar kostar Svenskt näringsliv på sig att sänka veckoarbetstiden till under juni-juli- augusti.
Det är sannerligen skillnad på folk och folk…
Samtidigt som vården bygger på övertidsberget till Mount Everesthöjder, säljer semesterveckor och beordras in på sin ledighet så kan andra pilla sig i naveln i hängmattan.
Strejken gav en allt för blygsam arbetstidsförkortning. Besvikelsen är stor hos de allra flesta som arbetar inom vård och omsorg. Frågan är om inte besvikelsen kommer att vara ännu större när det gapar tomt i sjukhuskorridorerna för att ingen vill jobba där?
Har vi verkligen råd med det?
Heja heja!!