Vi har haft en samhällsfarlig vård länge nu. Men det är inte vi som orsakar den.

Vårdförbundet har varslat om strejk. Efter att ha haft en blockad mot bla övertid, utan att ha fått någon som helst gehör från motparten, så har vi nu nått vägs ände. Det vill säga STREJK.

Vi tar ansvar för att vården ska bli säker för dig och dina nära. För det är den inte idag.

Det ansvaret kan man verkligen inte säga att SKR tar. Och politiker i beslutfattande positioner verkar ha skygglappar större än cirkustält för att slippa se den verklighet som de varit med och skapat. Och skyllt ifrån sig om; gång på gång och gång på gång.

 

Arbetsgivarparten gormar om att ”vi är samhällsfarliga och riskerar patientens säkerhet”.

Det skulle de kanske tänkt på när labbproverna inte blir analyserade i tid och röntgenundersökningen dröjer pga bristen på biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Provsvaret som visade på en allvarlig sjukdom som nu fick en fördröjd diagnos och därmed en försenad behandling. Och kanske också en sämre prognos.

Kanske skulle de också tänkt på det när de gång på gång misslyckas med att rekrytera och behålla specialistsjuksköterskor och barnmorskor, något som leder till att den högspecialiserade vården fylls med personal som saknar rätt kompetens. Något som alltså ger en sämre vård på bla intensivvårdsavdelningen, på vårdcentralen och på BB. Vården bedrivs där av någon som inte är utbildad för att jobba med den svårt skadade, den kroniskt sjuke eller den nyblivna föräldern med det nyfödda barnet.

Allt annat än säkert. Rent av samhällsfarligt?

Och kanske borde de reflekterat över när kollegorna drar i nödbromsen och inte orkar arbeta heltid längre som det ser ut för så otroligt många i vården. Eller i samband med att alltför många tjongar in i betongväggen, drabbas av fysisk och psykisk ohälsa, vars orsak är orimliga arbetsvillkor? Eller kanske när den nyexade väljer att lämna yrket efter bara en kort tid i vården. Eller får kalla fötter redan under studietiden.

Vi har haft en samhällsfarlig vård länge nu. Men det är inte vi som orsakar den.

Vi vill inte ha fler pandemiapplåder eller tomt snack om att vården är viktig. Vi vill ha bevis på att vi är outbytbara samhällsbärande yrken. Lön för mödan!

Det är nog nu. Vi är trötta på att jongleras runt som om vi vore utbytbara schackpjäser.

Nu är det schack matt.

 

 

 

 

 

(Vi tar även ansvar vid en eventuell strejk genom att ange undantag för att upprätthålla vård för exempelvis cancerdiagnoser, vård för barn och för livshotande tillstånd. För oss är det självklart att vården som bedrivs ska vara säker. Läs mer här)


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

När du skriver en kommentar så godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår personuppgiftspolicy.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!