Vilka finns kvar i vården när nästa pandemi bryter ut? 

I skyddsutrustning

 

Vård kan inte bedrivas utan Vårdförbundets yrkesgrupper!  

Om inget görs åt den höga arbetsbelastningen och dåliga löneutvecklingen kommer vi inte klara av nästa pandemi! 

Världen har precis genomlevt en pandemi och Vårdförbundets yrkesgrupper var de som stod i frontlinjen när smittan spred sig som en löpeld över världen och i Sverige. I New public management anda hade regioner och kommuner glömt bort att Hälso-och sjukvård inte kan bedrivas som ett företag och de saknade helt beredskap för smittan. Det saknades både kunskap om hur smittan kunde stoppas och begränsas likväl som skyddsutrustning. Det saknades beredskapslager med skyddsmaterial. Så triviala skydd som plastförkläden, munskydd och handskar fanns inte, och många hade inte heller kunskap om hur de skulle användas. Det blev också tydligt att det på många arbetsplatser saknades grundläggande hygienkunskaper. 

Den chock och arbetsbelastning som slog ner över vården och samhället saknar motstycke i modern tid.  

De flesta av Vårdförbundets yrkesgrupper fick i början av pandemin jobba utan tillräckliga skydd. Många blev smittade och det ledde även till dödsfall. Det är många som fortfarande har symtom efter smittan. Det här är yrkesgrupper som inte kan ställa om och jobba hemma! De måste gå till arbetsplatsen för att utföra sitt jobb. 

Arbetsbelastningen för Biomedicinska analytiker och laboratorierna blev extrem och jag tror ingen som inte stod där förstår vilken arbetssituation de hade!  

Redan innan pandemin var arbetsbelastningen och bristen på Vårdförbundets yrkesgrupper mycket hög. Det har inte blivit bättre efter pandemin! 

Nu när vi har vaccin och den ofantliga mängden smittade gått ner ser vi att antalet IVA platser blivit färre än före pandemin. I stort sett alla vårdplatser i regionerna har minskats ner, oftast på grund av brist på Vårdförbundets yrkesgrupper. 

I kommunerna kan de inte stänga platser och antalet svårt sjuka patienter per sjuksköterska ökar stadigt. 

De undersökningar som gjorts visar tydligt att många jobbar deltid för att orka jobba. Unga sjuksköterskor är tveksamma om de kommer kunna fortsätta jobba i vården när arbetsbelastning och arbetstider gör att de inte orkar. Det är många som väljer deltid för att överhuvudtaget orka jobba! 

Den etiska stress som drabbar Vårdförbundets yrkesgrupper när de aldrig kan, eller får jobba under bra arbetsmiljöförhållanden gör att vi inte kommer kunna öppna fler vårdplatser, varken på IVA eller någon annanstans.  

Det är dags att regioner och kommuner inser att arbetsmiljö, arbetstider och löner måste förbättras om någon ska vilja utbilda sig till Barnmorska, Biomedicinsk analytiker,  sjuksköterska och röntgensjuksköterska. Dessa yrken måste få möjlighet att orka jobba heltid inom Hälso-och sjukvården så vi står rustade när nästa pandemi slår till! Det är dags att SKR tar ansvar, för det gör vi!

-För ni vet väl att det inte är frågan om det kommer en pandemi, det är bara en fråga om NÄR den kommer! 

/Karin Nordén Persson

Styrelseledamot Avdelning Örebro


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

När du skriver en kommentar så godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår personuppgiftspolicy.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!