Lite mer Karl Bertil Jonsson jul om jag får be

December swishar förbi med en väldigt fart. Här om dagen tittade jag på Karl Bertil Jonssons Jul med min dotter och tankarna när föreståndarinnan för barnhemmet talar om att applåder inte mättar hungriga små magar för mina tankar till vården.

Ekonomin är ansträngd nu mer än nånsin och det ska sparar svindlande 414 miljoner kronor i regionen. Man önskar att det fanns en Karl-Bertil som kunde omfördela litegrann från rika till mindre välbärgade. Det vore väl en fin gest att alla direktörer och höga chefer inom vården som tjänar svindlande 6 siffriga belopp per månad kanske valde att avstå kommande löneöversyn för att ge en skälig höjning till dom som kämpar på golvet som man så fint uttrycker sig i dagligt tal.

För hur kan det egentligen ses som rimligt att ex en verksamhetschef tjänar straxt över 100 000 i månaden medan en sjuksköterska som sliter dygnet runt har knappt 35 000 i månaden?

Så högst upp på min önskelista i år är att man även tar med denna parameter i det ekonomiska arbetet för besparingen. Där ”uppe i toppen” finns det verkliga pengar att spara. Men istället kapar man bort, exempelvis vårdnära service vilka möjliggör att vårdpersonalen kan arbeta med det dom faktiskt är utbildade till, att vara just patientnära.

Önskar er alla en god jul oavsett om ni är i tjänst på självaste julafton eller som mig, har turen att vara ledig den 24 e December i år (men var inte oroliga jag arbetar 50 timmar mellan 25-31 december så vi ses ”på golvet”).

Varma hälsningar Ambulanssjuksköterskan

Följ avdelning Örebro i sociala medier!