Vad ska vi fylla på önskelistan med?

Ute är det sagolikt vackert, det ”knarrar” under fötterna och kinderna blir friskt rödblommiga av kylan. Ni som känner mig vet att jag älskar de svenska årstiderna, så vinter ska vara vinter som det är just nu i skrivande stund.

När ni läser detta är det (eller har varit) Lucia. Jag var nyutexaminerad legitimerad sjuksköterska 1991. Då arbetade jag på en kirurgisk vårdavdelning och vi hade tid att gå luciatåg för våra patienter innan ronden. Vi hade mycket att göra även då men det fanns som regel tid för rast och fika. På helgerna turades vi om att bjuda varandra på mat som vi ofta kunde äta tillsammans. Detta är sådant som skapar kamratskap och sammanhållning i en arbetsgrupp. När jag slutade, i samband med att regionen skulle spara pengar 1995, hade jag jobbat i fyra år på avdelningen och jag var en av de sjuksköterskorna med kortast erfarenhet i yrket. Tänk vad tiderna förändras (och jag konstaterar när jag skriver detta att ibland var det faktiskt bättre förr). Jag säger inte att vi ska backa tiden men vi måste se till att få tillbaka tid för återhämtning under arbetspassen.

Det är skrämmande att läsa den Novus undersökning som Vårdförbundet nu har publicerat. Nästan tre av tio medlemmar arbetar frivilligt deltid. Hälften av dessa anger att det gör det för att få vila och återhämtning. Var fjärde säger att det är på grund av den rådande arbetsbelastningen.

Enligt mig är det helt sjukt att vi med våra yrken har en så hög arbetsbelastning att vi ska behöva ”betala” med vår månadslön, livslön och pension för att säkra vår personliga hälsa.

2024 går Vårdförbundet in i avtalsförhandlingar. Jag hoppas att arbetstidsmåttet kommer upp på förhandlingsbordet. Att arbeta dag, kväll, natt och helg kräver mer återhämtning än regelbunden dagtid, måndag till fredag och lediga röda dagar.

Ju fler medlemmar vi är i Vårdförbundet ju starkare är vi som part i de kommande förhandlingarna. Ni har väl inte glömt att vi bjuder er arbetsplats på fika om ni har värvat en ny medlem? Hör av så bokar vi en tid. Både den som värvar och den nya medlemmen får dessutom en Sverigecheck och det kan ju vara trevligt nu till jul.

Tack till alla er som valt att vara medlem i Vårdförbundet 2023. Hoppas att ni fortsätter att vara medlemmar och att vi tillsammans kämpar vidare under 2024 för bättre arbetsvillkor som ger oss förutsättningar att utvecklas i våra respektive professioner. Om vi mår bra på jobbet får våra patienter de bästa förutsättningarna för en god och säker vård.

Vissa av er kommer vara mer tillsammans med era kollegor än med era familjer, nära och kära under jul och nyårshelgerna.

Jag önskar er alla, både lediga och schemalagda en GOD JUL och ett gott nytt år.

 

En Ordförandes önskelista till Vårdförbundets medlemmar:

God löneutveckling

Sänkt veckoarbetstid i 24/7 verksamheterna

Tid för rast, fika och reflektion

Kontinuerlig kompetensutveckling

Tydliga karriärvägar inom respektive yrke

Vad vill Du fylla på med? kommentera gärna

/Ulrika Hedelind
Ordförande Avdelning Örebro


Kommentarer

  1. Jag tycker att det är bedrövligt att Örebro läns region har beslutat att vi inte längre får möjlighet att beställa frukost och mjölk till våra frukostraster. Endast kaffe ska vara möjligt a 50 kr/månad . Den gemensamma frukosten bidrar till en allmän trivsel som man kanske inte kan sätta en prislapp på. Jag tycker att det är rent ut sagt skamligt och gör att man tappar ”sugen” och lusten att arbeta kvar inom regionen. Vilken dålig personalpolitik medan de har ”blött” ut pengar i åratal för detta hyrläkarsystem som har utarmat sjukvårdssystemet. Varför ska vi stanna kvar.?…. Detta kan vara den avgörande”droppen” som får personal att sluta… Tack för ordet/besviken vårdpersonal

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!