När infinner sig Julefriden?

Just nu pågår det en febril aktivitet med att lägga scheman. Här råder ingen julefrid.

När det precis blivit klart med ett är det dags för nästa schemaperiod. Schemagrupper och chefer sliter för att få ihop allt med för lite personal. Det är ett pusslande för att få personalen att räcka till och göra ett schema som inte sliter ut.

Vi envisas med att hålla fast vid samma schemaläggning som på 70- och 80 talet. Det enda som ändras är att vi idag lägger ett så kallat ”önskeschema”. Det är inget ”önskeschema, och har aldrig varit det! Schemat ska utgå från behovet av bemanning och med den bemanning vi har blir det inte särskilt mycket egna önskemål att tala om. På många ställen har man även varannan helg på grund av ekonomi och personalbrist.

Semestrar är det inte att tala om. OM man inte lagt in ledighet med det i schemat från början. Våra yrkesgrupper förväntas arbeta vardag, helg, dag, kväll och natt, men man får INTE TA SEMESTER på helgen? Vem firar 50 års fest på en onsdag? Jag vill uppmana alla som fyller jämt eller ska gifta sig att höra av sig till släkt och bekanta som arbetar inom vården i väldigt god tid innan kalaset. Så kan vi lägga veto-helg. Då finns en liten chans att vi kan fira tillsammans.

-och hur får vi Julefrid-och bra arbetsmiljö även resten av året?

Lägg ett schema där vi har 11 timmars dygnsvila. Bemanningen ska ge möjlighet till återhämtning under arbetsdagen. Våra yrkesgrupper ska ges samma möjlighet att söka ledigt som den som arbetar måndag till fredag.

Om vi skulle arbeta efter den senaste arbetstidsforskningen skulle vi må bättre. Den låter oss inte välja hur som helst, den bygger på att vi inte ska bli utslitna.

Sen kommer vi till frågan om hela vården skulle braka ihop om vi skulle lägga om våra arbetstider? Eller är det vad som behövs om vi alls ska orka arbeta dag, kväll, natt och helg i ett helt yrkesliv?

Önskar er alla en god 8 timmars sömn och en trevlig andra advent

/ Karin Nordén Persson

Styrelseledamot Vårdförbundet Avdelning Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!