Sagan om operationsteamet som red in i solnedgången

Regionen ska ”hjälpa sina innevånare” och ”återställa kapaciteten från 2018” genom att hyra in hela operationsteam. Dessa team, som ska vara mellan fyra och fem stycken i veckan, kostar tre gånger så mycket som ordinarie personal gör.

Men varför kan inte regionen anställa egen personal för att bedriva den vård som faktiskt krävs? Därför att de inte erbjuder tillräckligt bra villkor.

Att välja mellan pest och kolera, såsom det uttrycks, innebär alltså att antingen dra fram stora penningpungen för att hyra in bemanning och därmed kunna genomföra den vård som befolkningen har behov av. Eller låta skattkistan stå kvar i gömmorna, fortsätta undervärdera den bemanning som redan finns anställd och låta operationsköerna, dvs lidandet för patienterna som behöver vården, fortgå och växa sig allt större.

Uppenbarligen finns det pengar i kistan i alla fall.

Någon mer än jag som får ont i hjärtat, magknip och kortslutning i hjärnan av att höra om detta? Det skaver så illa så öronen nästan trillar av.

Man kan ju undra var personalen som ska bemanna operationsteamen ska komma ifrån. För de växer ju inte på träd. Tydligen ska de komma ”från andra regioner” (där det tydligen finns ett överflöd?) och de ska ”jobba på sin lediga tid” dessutom (för det är ju allmänt känt att man orkar jobba dubbelt i vården samtidigt som man kan arbeta tryggt och säkert, trots den gigantiska arbetstiden?).

Vet inte riktigt hur slutet på denna saga ser ut, men troligtvis har det något med prinsar på vita springare i solnedgångar, tomtar, troll och hobbitar samt fagra prinsessor som stuckit sig på förtrollade spinnrockar att göra.

För inte kan väl den befintliga personalen se att gräset är grönare på andra sidan? Gå över till ”the dark side”?

Tre gånger dyrare än ”vanlig personal” kan bli betydligt dyrare än så. Om inte arbetsgivare lever upp till de krav som dess medarbetare faktiskt har för att ta anställning och jobba kvar i landets regioner och kommuner.

 

Är det inte märkligt att det enda sättet att få schyssta villkor i form av ett schema du har kontroll över och en lön som motsvarar din utbildning och kompetens verkar vara att arbeta för bemanningsbolag? Eller att tro på sagor.

 

 


Kommentarer

 1. För det första; Alltid väldigt bra skrivet!!

  Låter mer som en saga än verklighet…. Tyvärr har verkligheten i vården gått över till en ”sagoverklighet” med en bitter eftersmak, suck! Undrar om det kommer ett inhyrt vårdteam till Postop och IVA som forsätter vården efter själva operationen, ett inhyrt vårdteam som fortsätter med postopvården på Vårdavdelning, ett inhyrt vårdteam som fortsätter vården på Specialist mottagningen, ett vårdteam som fortsätter vården i Primärvård/Vårdcentral- och Kommun samt Rehabilitering & Hjälpmedel m.m….

  Eller hade man tänkt att allt skulle lösas av sig självt?!?! Av den ordinarie bemanningen av Vårdpersonal som snart stupar av den oerhört krassa och sjukliga arbetsmiljön som råder på många instanser i Regionen Örebro Län och egentligen i hela Sverige…..

  Undrar hur denna saga slutar egentligen….

  //En orolig Sjuksköterska/Förtroendevald/Skyddsombud

 2. Tack! Och tack för att du läser och kommenterar!

  Ja det är en bitter, sorglig tragedi som utspelar sig i hälso-och sjukvården. Vi vet ju att det går att förändra och få så mycket bättre! Det gör det ännu mer tragiskt.
  Men skam den som ger sig. Vi fortsätter kämpa!

  Tack för att du är förtroendevald, det är så otroligt viktigt!
  / Åsa

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!