Ett barn föds en julenatt

Snön ligger tung över vidsträckta skogar och i solljuset gnistrar iskristallerna likt ett hav av diamanter. Maria smeker över sin mage och viskar ömsint till barnet, som ger en hård puff tillbaka. Det har varit ganska stilla i magen de senaste timmarna och barnets huvud ligger fastkilat som ett tungt bowlingklot i Marias bäcken. Det har varit en molande mensvärk under i princip hela dagen och en envis dov ryggsmärta har gjort sig påmind konstant de senaste timmarna. Maria försöker att behålla lugnet. Hon och hennes sambo Josefin har läst mycket om oxytocinets påverkan på förlossningsförloppet och hur viktigt det är att skapa lugn och ro för att få en skjuts av hormonet i kroppen. Men just nu undrar Maria var det där sabla oxytocinet håller hus.

Oron stiger i kroppen när Maria ser den svaga vintersolen sänka sig i horisonten efter ett kort besök långt ner på himlen. Hon sneglar på Josefin som håller krampaktigt runt ratten och ser sammanbiten ut.

Sedan ytterligare en förlossningsklinik stängt ner så är avståndet till närmaste sjukhus olidligt långt. Josefin ringde till förlossningen så fort Maria nämnde ordet ”ömt” för fyra timmar sedan. Barnmorskan förklarade att det nog var långt kvar till aktiv förlossning men att det var lika bra att de kom in eftersom de har så pass långt dit. Mycket skulle styras upp innan Josefin och Maria väl satt i bilen på väg på ödsliga, isiga vägar. Hunden Sture skulle baxas iväg till grannen tillsammans med korg, hundmat och favoritleksaken och Lily, Josefins treåriga dotter från ett tidigare förhållande skulle hämtas av morfar, som hade svårt att få igång sin bil i den bitande kylan. Dessutom ska alla julklappar packas in i morfars bil så att Lily kan få öppna sina klappar på eftermiddagen.

Maria tittar på temperaturmätaren: minus 24 grader.

”Tur att hjärtat är varmt” skrattar Maria medan hon smeker Josefin över hennes ena lår. Josefin skrattar till lite nervöst och ler mot sin käresta. Men hon ser allt annat än glad ut.

Mil efter mil rullar bilen på, förbi till synes oändliga skogar. Mörkret tycks nästan pressa sig in innanför bilfönstret. Snöfallet börjar tillta. Fast Josefin helst skulle vilja trycka gasen i botten och maxa bilens hastighet, så inser hon att hon måste sänka farten ytterligare.

Maria stönar till och kvider av en intensiv, aldrig tidigare upplevd smärta och kramar hårt om Josefins lår. Josefin flämtar till och tappar för en stund kontrollen över bilen och kör över i mötande körfält. Som tur är har inte en bil synts till på två timmar. Snön yr allt tätare och sikten är i princip obefintlig när strålkastarljuset träffar snöflingorna som faller i stora mängder mot bilens framruta.

Plötsligt syns en mörk skugga framför bilen. ”Älg!” utbrister Josefin samtidigt som hon gör allt för att manövrera bilen på den hala vägen i det ymniga snöfallet. Bilen far fram och tillbaka en stund för att sedan styra mot vägkanten, där höga snövallar finns upplogade.

På något vis landar bilen grensle över snövallen och bortsett från några hysteriska minuter i bilen så kan konstateras är både Maria och Josefin oskadda.

Josefin hör något som påminner om något sorts primalskrik, något som för tankarna till en annan tidsålder, långt före modern tid.

Det är Maria. Men ändå inte. För Josefin känner inte igen hennes röst alls.

Jag tror att bebisen kommer snart! Jag orkar inte mer”, skriker Maria med den främmande rösten.

Josefin fumlar med sin mobil och trycker in 112 på displayen.

Tiden tycks stå stilla. Kylan letar sig snabbt in i bilen och hur Josefin än försöker så går det inte att rubba bilen. Och det kommer att ta lång tid innan ambulansen är på plats.

”Måste man bo i en stad för att få komma till en barnmorska”, muttrar Josefin medan hon baddar Marias svettiga panna. Fast det verkar ju svårt där också, födande verkar ju skyfflas runt överallt för att få en plats att föda på, tänker Josefin.

Förutom Marias tunga andhämtning är det en bedövande tystnad.

Men så hörs ett märkligt ljud närma sig.

Stäng av den sabla bjällerklangsmusiken! Utbrister Maria.

Det är svårt att se i mörkret och snöfallet, men…”är det inte ett hästekipage som närmar sig?”, tänker Josefin.

Bjällerljudet kommer allt närmare och jämsides med den nästintill snötäckta bilen stannar en släde. Det är inga hästar som drar. Det är renar.

Josefin kämpar en stund med att få upp bildörren och vinglar ut i snödrivan.

”Nästan komiskt, är det jultomten”, säger Josefin chockat när hon ser den pälsbeklädda personen kliva ner från släden.

Ett skrockande skratt hörs ”Det skulle väl vara tomtemor i så fall” En gammal dam med en stor blå toppluva och lovikavantar kliver fram mot Josefin och den lätt kantrade bilen. Marias röst hörs inifrån bilen ”Har ambulansen slädar nu också?”

Den blåluvade damen hjälper Maria ut ur bilen och upp i den bjällerklädda släden. Vi måste få in er i värmen, säger hon och kniper ihop sitt av åren fårade ansikte.

Renarna far fram i en otrolig fart, alltmedan bjällrorna plingar i takt och efter en stund skymtar en liten röd stuga mellan granarna. Maria kan knappt gå när Josefin och den till åren komna gumman stöttar henne på väg in i stugvärmen.

Inne i stugan är det varmt och en lugnande doft av barr, kryddor och vedeldning letar sig in i näsborrarna på Josefin och Maria. Och trots att Marias värkar kommer allt tätare och tätare, så upplevs ett obeskrivligt lugn hos dem alla.

Den skrynkliga gumman, som tagit av sig toppluvan och blottat ett nästintill bländande vitt, långt hår, rör sig snabbt i rummet och plockar fram det ena efter det andra.

”Sätt dig bredvid din käresta”, uppmanar hon Josefin. Josefin gör som hon blir tillsagd och slår sig ner på ett pälsskinn på golvet bredvid Maria. Maria halvsitter på en hög av plädar, pälsar och kuddar. Hon ser koncentrerad ut och utstrålar samtidigt ett lugn. Två svarta katter parkerar sig runt Maria och börjar genast att spinna och en lurvig hund av odefinierbar ras vankar vakande runt de blivande föräldrarna. Maria blundar och nynnar fram en melodi samtidigt som hon krystar. Josefin sneglar ut genom den frostiga rutan och ser att de fem renarna som drog släden tryckt sina mjuka mular mot glaset och sakta tinar upp rutan med sina varma andedräkter.

Gummans flinka händer leder fram barnet medan Maria använder alla sina krafter. Josefin stryker bort svettpärlorna i både gummans och Marias panna och har fått sällskap av ytterligare en katt som också spinner högt.

Tid och rum tycks försvinna och en milt ljus från brasans sken och de tända ljusen i stugans alla hörn ger ett förtrollande sken över dem alla.

Ett barn är fött!” förkunnar gumman, som håller upp det lilla barnet över de nyblivna föräldrarna. Tårarna rinner på dem alla tre och det lilla barnet ger till ett högt skrik som förmodligen hörs långväga.

En stjärnklar himmel lyser upp vintermörkret och ett betagande vackert norrsken sprider sitt magiska ljus över den lilla snötäckta stugan.

Juldagen är kommen.

Åsa Mörner, barnmorska och sagoberättare

Maria, Josefin och deras barn hade tur att stöta på den kloka gumman i vildmarken. Men det ska inte behöva krävas tur för att få en trygg och lugn förlossning. Den dagen våra beslutsfattare vill lyssna och faktiskt agera på det vi barnmorskor kan och vet, så kommer det finnas betydligt fler vårdmodeller och vårdmiljöer som möjliggör ett säkert födande oavsett var du bor i landet och med utgång i vad den födande kan och vill med sin egen förlossning och sitt väntade barn. Det skulle vara en riktigt fin julklapp!

Följ avdelning Örebro i sociala medier!