Medan 251 prematura skyfflas runt blir skygglapparna allt större

251 premtaura, dvs för tidigt födda bebisar, som är i stort behov av högspecialiserad avancerad neonatalvård flyttades runt mellan olika sjukhus i Sverige under förra året. Som schackpjäser knuffas runt på en bräda eller som kortspelet ”finns i sjön”.

Någon som har en vårdplats över? Nä! Finns i sjön!

 

Men det är alltså inte brist på fysiskt utrymme det egentligen handlar om. För efter att det svårt sjuka barnet, vars traumatiserade föräldrar står chockat och tittar på när deras lilla hjärta flyttas iväg till någon annan region, står teknisk apparatur och kuvöser kvar och gapar tomma.

Det är inte brist på vårdplatser. Det är heller inte bristen på utbildade specialistsjuksköterskor som är det absolut största problemet. Även om andelen specialister behöver bli betydligt fler, både inom sjuksköterskekåren såsom hos barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor för att matcha vårdens hastiga utveckling. Bristen handlar om något helt annat, nämligen brist på tillräckligt bra arbetsgivare. Brist på attraktiva villkor som gör att man kan, vill och ORKAR jobba kvar. Villkor som gör att man kan stå för den vård som bedrivs och inte gå sönder i tusen bitar av etisk stress för att man vet att det går att göra så mycket mer för patienterna. Om man bara fick rätt villkor.

Och medan livet på små, sköra nyfödda riskeras och deras föräldrar står bredvid och går sönder av oro och förtvivlan, så fortsätter personer i maktposition att göra sina skygglappar större och större och större.

För tänk så hemskt det hade varit om beslutfattare en gång för alla tog sitt ansvar och gjorde KLOKA satsningar på den underfinansierade vården!? Och tänk om vi i landet Sverige faktiskt gjorde slag i saken och verkligen värderade de högutbildade, i majoriteten kvinnor, som genomgår avancerade utbildningar med inriktning mot vård, behandling och diagnostisering på landets lärosäten, De som har en vilja att driva vården och göra livet bättre för landets befolkning?

Tänk om.

Men istället så fortsätter dräneringen från landets sjukvårdsinrättningar, alltmedan de sjuka får betala med risk för liv och hälsa

Vore det inte rimligare att betala för rätt kompetens istället?

Hur stora kan egentligen skygglapparna bli? 

 

Åsa Mörner

Leg sjuksköterska och leg barnmorska


Kommentarer

  1. Så bra belyst Åsa! Instämmer helt. Det är också brist på individer som du som på riktigt vill ge patienterna en trygg och säker vård samt i ledande befattningar.

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!