En välfungerande vård kan vara skillnaden mellan liv och död

Sjukvården är svenska folkets viktigaste fråga. Det budskapet har basunerats ut under ganska lång tid nu. Men det är inte många slogans på alla valplanscher som tapetserats över hela landet, som har fokus på vården. Och det haglar inte direkt av vallöften om vården. Nej, det här valet tycks domineras av migration, kriminalitet och straffskalor.

Sjukvård är något som alla människor har en relation till. Alla. Genom graviditet och förlossning, på barnavårdscentralen, genom vaccinationer, ungdomsmottagningar, akutmottagningen, vårdcentralen och vård-och omsorgsboendet. Vården är med oss hela livet, oavsett om vi är friska eller sjuka. Och under en period i livet så tänker man att det ju bara finns där och rullar på, fungerar och är tillgänglig.

Tills en dag då väntetiden på akuten tillsammans med din skröpliga farmor är orimligt lång och gamla farmor varken fått en brits att ligga på eller något att äta. Eller när den där livsnödvändiga, men kanske inte urakuta operationen bara flyttas fram längre och längre bort till en odefinierbar framtid då det finns tillräckligt många anestesi- och operationssjuksköterskor för att kunna genomföra den.

Eller när du får krysta fram din bebis på hallgolvet eftersom barnmorskan på förlossningen bad dig att vänta hemma några timmar till (pga brist på lediga platser). Chocken för både dig och din partner leder till sömnbesvär, ångest och kronisk oro; tänk om något hade gått snett? Tänk om ert barn hade varit sjukt vid födseln, om en massiv blödning hade uppstått eller om barnet hade fastnat på vägen ut?

De här tillfällena i livet hjälper det knappast med politikernas masskampanjer om höjda straff. Det enda som är viktigt där och då är att VÅRDEN SKA FUNGERA.

Men vårdens styrning avgörs inte i Riksdagsvalet. Självklart så hänger det ihop med vad riksdagen fattar för beslut. Men det är i regionerna, och till viss del i kommunerna som vården styrs. Trots det så är det många som anser att regionvalet inte är särskilt viktigt, troligtvis eftersom de inte förstår vem som har ansvar för den vård som ges. Många vet helt enkelt inte om att det är regionerna som ansvarar för sjukvården. 

Tycker du att vården funkar bra eller dåligt där du bor? Vet du vem eller vilka (ofta en koalition av flera partier) som styr där du bor? Om inte, ta reda på det! Och nyttja din demokratiska möjlighet att rösta. En välfungerande vård kan faktiskt vara skillnaden mellan liv och död!

 

Åsa Mörner, leg sjuksköterska och leg barnmorska

Följ avdelning Örebro i sociala medier!