Jag arbetar inte som barnmorska – jag är barnmorska!

När min mamma väntade min storasyster 1968 fick hon och pappa boken ”Vi väntar barn” på mödravården. En bok för blivande föräldrar skriven av Maj-Britt Bergström-Walan, barnmorska, psykolog, sexualupplysare etc. Jag, som inte hade någon som helst önskan om att arbeta inom hälso- och sjukvård när jag växte upp, tyckte att boken var otroligt spännande att läsa. Bilderna var instruerande och detaljerade och det fanns till och med en bildserie från en riktig förlossning – i färg!

Min syster förstod inte mitt intresse för boken och jag å min sida, förstod inte hennes ointresse. Kanske grundlade denna bok om havandeskap och förlossning ändå någonstans min framtid som barnmorska. Kanske kittlade den omedvetet mitt sinne, mitt intresse, min nyfikenhet att lära mig mer om barnmorskeyrkets hantverk. När jag läser den idag med en barnmorskas ögon tycker jag fortfarande att den är intressant. Det finns kunskap och ämnen i den som är aktuella även idag, ex. att barnmorskan ska vara närvarande hos den födande kvinnan för att hon ska känna trygghet genom förlossningsprocessen. Ett väldebatterat ämne inom barnmorskekåren drygt 50 år efter bokens publicerande.

När jag tog min barnmorskeexamen 1999 började jag arbeta på förlossningen. Varje dag när jag cyklade till jobbet gick jag i mitt huvud igenom rutiner för akuta situationer som skulle kunna uppstå under arbetspasset och min lättnad och glädje var nästan lika stor som föräldrarnas när det kom ut ett skrikande barn till en välmående mor. Arbetet var roligt och intressant, men kunde också vara slitsamt med ett stort medicinskt ansvar. Allt eftersom tiden gick och jag blev mer varm i kläderna uppfattade jag storheten i det som jag som barnmorska fick vara en del av för vilket privilegium är det inte, när förutsättningar ges, att få vara med när en helt ny liten människa föds, att dela glädje och ibland sorg med föräldrarna. I den stunden vill jag inte vara någon annanstans än just precis där jag är, där tiden står stilla och själarna möts.

Idag får jag som ultraljudsbarnmorska se barnet innan det föds till världen. Jag får förtroendet av föräldrarna att möta deras barn i sitt eget universum. Jag får göra ett studiebesök in i en gömd värld för att undersöka det mest dyrbara som finns och precis som på förlossningen får jag dela glädje och ibland sorg med de blivande föräldrarna.

Har jag någonsin ångrat mitt val? Nej, det har jag inte. Det var en utmanande utbildning, det första året som nyutbildad barnmorska var arbetsamt och som arbetssituationen ser ut idag finns det en hel del att arbeta med, men jag kan inte tänka mig annat än att vara barnmorska.

Jag arbetar inte som barnmorska – jag är barnmorska!

Idag den 5 maj är det den Internationella Barnmorskedagen. Det jobb barnmorskor gör världen över är ovärderligt för kvinnors och barns hälsa. Tack för det fantastiska arbete du gör som barnmorska – du är värdefull!

Marie Jossebo
Leg. Barnmorska och Leg. Sjuksköterska

Följ avdelning Örebro i sociala medier!