Att hitta den perfekta julgranen…

Skrivet av Anna Glader

18 december 2021

Örebrobloggen

Jag och min man åkte ut för att köpa julgran förra helgen. Tänkte att detta år ska jag minsann vara ute i god tid.
Ifjol fanns det knappt en gran i vår prisklass att köpa så slutade då med en dyrgrip som jag knappt ville kasta ut för att få valuta för pengarna. Eftersom vi inte gjorde så mycket annat förra julen så valde vi att lägga slanten på den där fina perfekta granen. Men åååå vad fin den var, riktigt grann och nästan som tagen ur en Disneyfilm.
Så var det då dags att återigen leta gran. Mina barn har för längesen gett upp och skrek i kör att de ville skippa julgraninhandlingen i år. Ja lite kan jag ju förstå dom. För visst är jag väl lite omständig då jag letar.

Kommer ihåg när lillebror föddes i vår familj, ett decemberbarn och då fick min man själv åka och inhandla granen. Han var så nöjd att han hade överträffat mig och hittat den där perfekta granen. Klädde av nätet och ut med grenarna. Den såg magisk ut där ute på altan genom fönstret! Men så tittade jag nertill och lite närmare… granen var brun och vissa grenar var lite kala. Den var halvdöd innan den ens kommit in så det blev en retur…

Funderar på hur julen kommer att bli i år. Det närmar sig, om knappt en vecka är vi där. Vi hör att Covid och den nya varianten Omikron tar över i länderna bredvid. Kommer vi vara undantaget?
Tror det är naivt att tänka det. Förbereder mig på att vi snart få gå in med högre riktlinjer och rekommendationer, gå lite i ide i år igen. Hur kommer vi mäkta med detta igen…? Har vi något val..? Vi som jobbar i hälso- och sjukvården har i alla fall inget val! Frågar du mig borde vi ha varit mer försiktiga under hösten men det är alltid lättare att titta i backspegeln.

För mig personligen har det gått ganska bra att leva med riktlinjerna. Tror det handlar lite om inställningen. För mig har det aldrig varit livsviktigt att resa även om jag gillar det. Jag gillar hellre små tillställningar med få vänner än stora partyn. Vilket ni som känner mig kanske tycker är konstigt då jag är en otroligt social och levnadsglad person. När Covid-smittan var som värst fick vi tänka till på vad som är viktigt här i livet. Hälsan och familjen för min del. Tänker att vi ändå har det så bra. Mat på bordet, ett varmt hem och en familj att få umgås med. Barnen och speciellt tonåringen kanske inte varit super glada att bara få hänga med föräldrarna… När jag tidigare föreslog att vi skulle tillbringa julen här hemma i Örebro även i år istället för att åka hem till vårt älskade Värmland så hördes ett stort rungande ”NEEEEEJ!!!!” från båda barnen. De ville inte på några omständigheter spendera en till jul med bara oss två föräldrar. Tonåringen uttryckte att det var den absolut tråkigaste julen hon hade varit med om. Tänk så olika vi ser på saken. Jag och min man som tyckte julen var helt fantastiskt mysigt då vi kunde lägga allt fokus på barnen och bara vara. Och sen våra barn som hade bilden av den tråkigaste julen ”ever” som de tvingades spendera ensamma med sina päron.

Tror vi behöver lyfta blicken och se oss lite om. Vara tacksamma för det vi har och inte gnälla över det vi behöver avstå. För vad är väl en resa till Kanarieöarna om det handlar om att få behålla hälsan och inte låta samhällsviktiga funktioner falla.

Läste att Omikron har så kort fördubblingstid och hög smittsamhet så det skull egentligen kunna innebära att alla samhällsviktiga funktioner slås ut samtidigt. Vem ska då vårda dig på sjukhuset eller se till att butikerna får sina livsmedel? Snälla, tänk till nu före och inte efter. Vi får försöka vara så kloka som det bara går. För mig handlar julen om frid, kärlek och gemenskap. Den finaste gåvan vi kan ge varandra nu är att se till att sjukvården orkar stå på fötter och vi får behålla vår hälsa! Att vi kommer hela ur det här.

Så den där perfekt julgranen är inte så viktig. Tar hellre en skev, barrig och gles om det innebär att jag kan få tillbaka tiden som den var innan Covid och att vi kommer ur det här! Samtidigt tänker jag, kommer det någonsin bli som förut? Jag gillar att hälsa på mina vänner med en kram, kommer jag våga kramas igen?

God jul på er, var rädda om varandra och tänk att den bästa julklappen kan vara att lyfta på luren till den som är ensam även i år.

Saffransbollar, ca 10-15 st beroende på hur stora du önskar

100 g smör

1 dl socker

3 dl havregryn

1 tsk vaniljsocker

1 påse saffran ( 0,5 g)

Blanda alla ingredienser i matberedare och mixa till smeten är jämn. Blir smeten tjock kan lite vatten tillsättas. Forma till bollar som sedan rullas i kokos eller pärlsocker.

OBS! Beroendeframkallande, så säg inte att jag inte varnade er 😉

Anna Glader, Leg. Sjuksköterska, Barnsjuksköterska och som önskar hon kunde åka tillbaka i tiden


Kommentarer

  1. Kloka dotter, bleslutsångest kunde ju ha varit ditt mellannamn så köp en plastgran !

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!