Magiska röda dagar

Har du arbetat på julafton? Midsommarafton? Påskdagen? Har du arbetat någon röd dag?  Om du har det så vet du hur det känns. Att lämna den varma sängen alldeles för tidigt – i alla fall om det är ett morgonarbetspass. Ta sig mot jobbet när världen sover, allt känns tystare än vanligt och lite öde. Ofta en ganska fridfull resa eftersom trafiken saknas och människor sover. Du är trött eller dödstrött beroende på om du gått upp tidigt eller om du dessutom jobbat kvällen innan.

Du vet också hur det är att lämna familjen som får fira dagen utan dig. Du vet hur det känns att tacka nej till fest hos vänner eftersom du jobbar.

Den magiska sköna långledigheten andra pratar känns mytisk. Du har inte heller upplevt  ”att julafton är på en bra dag”. En bra dag = en veckodag då man med få semesterdagar kan vara ledig i flera veckor. Eller hur det är att arbeta en kortvecka. För dig är det teori.

Du som aldrig arbetat röda dagar vet inte alls vad jag pratar om. Du kanske  tom tycker att det är överdrivet –  hur jobbigt kan det vara att arbeta en julafton ibland? Herregud vad skönt det vore att slippa Kalle Anka, tjatiga barn och att behöva laga massa jobb med julmat.

Undertecknad har arbetat röda dagar. Röda kvällar, nätter och även haft beredskap. Många midsommar och nyårshelger men lite färre jular. Det känns både bra och hemskt att jobba då. Det kan vara fantastiskt att arbeta när vården inte bara handlar om att arbeta bort köer eller hanterar  vårdgarantier. Att vara på plats då de som verkligen behöver söker vård. Det kan faktiskt vara mysigt att vara färre kollegor, äta mat tillsammans och fira på jobbet ( om man hinner). Men bara ibland och handen på hjärtat hade jag alltid hellre varit ledig.  Det är riktigt tråkigt att alltid arbeta minst ett pass under en storhelg ( som många gör) och aldrig få den magiska långledighet. Den där kortveckan som dyker upp för de som inte arbetar helg. Jag har nämligen  haft möjligheten att arbeta både rak vecka med ledigt alla röda dagar så jag vet hur det känns.

Jag tycker att alla som arbetar röda dagar borde ha extremt mycket mer betalt än vad de har. Och det borde ingå långledighet vid andra tillfällen, så det får den extra fyradagarsledighet som andra har vid påsk. Det är återhämtning och vila som alla kan behöva. Jag vet att man har annan veckoarbetstid för att justera men det blir inte INTE samma sak.

Nu är det snart jul och nyår. Nya röda dagar och extraledigt – för vissa. Om någon klagar på att de inte kan fira jul hemma i år för att de jobbar. Lyssna -men avstå från kommentarer som att det inte är så farligt. Speciellt om du aldrig själv arbetat en enda röd dag i ditt liv.

Jag önskar alla som läser detta en god jul med i allafall lite ledighet, firande och återhämtning

Ann-Sofie Gustavsson
leg sjuksköterska

Följ avdelning Örebro i sociala medier!