Jag vill resa igen….snart…..

Skrivet av Helena Nyrén

14 december 2021

Örebrobloggen

Denna pandemi har bidragit till att min man och jag inte rest lika mycket som vi gjort tidigare år.

Vi brukar alltid ha en (eller två) resor på gång. Inte alltid långt men något att se fram emot. Vi har en Excel fil(nördigt, jag vet) där vi skriver upp vart vi vill resa. Men den har inte blivit kortare någon gång utan vi lägger till nya ställen så vi har alla favoriter kvar, som att bila i England(östsidan), åka till Italien(södra delen), Grekland( älskar!) och Borneo bland annat. Det är blandat långt och kort, smått och stort, dyrt och billigt. Som livet ska vara tänker jag. Några resor behöver vi kanske spara lite till medan några andra lätt egentligen kunde prickas av…. Om det inte var så att det finns sååå många fina och intressanta plaster runt om i Sverige och världen.

Det är ju inte så att vi suttit fast i vår lägenhet under pandemin men nästintill. Vi valde att inte resa utomlands utan växlade mellan torpet i Dalby och Örebro. 2020 var vi i vårt torp på sommaren och det är inga fel på det, vi älskar det också. Vi fick massor gjort, målade och fixade i alla 3 veckor som semestern var….

I år hyrde vi en husbil och drog runt i norra Sverige! Vi körde många mil och överallt i Sverige är det ju så vackert. Vi vände vid riksgränsen och körde söderut igen via kusten hemåt. I husbilen kändes det ganska säkert mot Covid-19, vi lagade vår egen mat för det mesta och försökte att inte vara där vi upplevde trängsel.

Men hur ska vi göra i framtiden, covid kommer ju högst troligen finnas kvar!? Jag vet flera som valt att resa utomlands och de har vaccinationsbevis samt slumpmässigt testats när de kommit till det nya landet mm och sagt när de kommer hem att det känts ok.
Med nya varianter av viruset som kommer och smitta som ökar så är det ju osäkert när jag vill åka med flygplan igen- Är det bara att förhålla sig och gilla läget, eller hur tänker ni? Sjukvården är hårt belastad som det är, med operationer som skjutits upp och sjuksköterskebrist på många enheter så en ny hög smitta med massa inläggningar vill väl ingen ska ske. Jag har inga svar fast jag önskar att vi ska åka till Grekland nästa höst men bokar det gör vi nog inte än iaf.

Jag tror alla har fått en ny insikt hur trångt det är i vissa lokaler och hur nära vi står i köer mm. När restriktionerna släpptes var jag på teater och min första reaktion när jag kom in där var: oj, vad mycket folk och oj, vad nära jag ska sitta några jag inte känner. Fler än jag som känt så?

Pandemin är inte över men många är vaccinerade och vi ska försöka få till det nya sättet att leva med Covid-19. Många länder lever på turism och många människor lever på att turister kommer till deras länder. Teatrar och restauranger har haft det tufft på ett annat sätt än vi inom sjukvården. Vi hade för mycket ”besökare” och de hade för lite.

Aldrig kan nåt vara lagom, typiskt!

Helena Nyrén
Operationssjuksköterska och globetrotter

Följ avdelning Örebro i sociala medier!