Hip Hip Hurra

Skrivet av Ann-Sofie Gustavsson

27 oktober 2021

Örebrobloggen

Kan vi stanna upp, ta en minut och hylla alla fantastiska skyddsombud idag? Det är nämligen skyddsombudens dag och de förtjänar ett hej, ett grattis och du är fantastisk.

Foto Åsa Mörner

De största superhjältarna i pandemin hittar du i vården. Alla som dygnet runt befann sig i närkontakt med viruset och i frontlinjen av pandemikriget. Vissa av superhjältarna var skyddsombud och de kämpade dubbelt, både med pandemin och för kollegornas säkerhet.

De stred  för rätten till säker skyddsutrustning och kravet på tryggt arbetssätt. För arbetsmiljö och arbetstider. För de som var i riskgrupp, gravida och de som själva inte orkade ifrågasätta säkerheten. En strid som varken var enkel eller självklar eftersom det fanns så många frågetecken och okunskap om det farligt märkliga viruset.

Skyddsombud runt om i landet gjorde ett jättejobb under pandemin och jag personligen är otroligt tacksam att vi har skyddsombud i Sverige. Att alla arbetsplatser med mer än fem anställda ska utse ett skyddsombud. Någon som representerar arbetstagarna  i arbetsmiljöfrågor. Det har sällan varit så tydligt HUR viktiga de är som under pandemin.

I Sverige har vi haft en form av skyddsombud i över 100 år. I början handlade det om rätten att föra arbetarnas talan, och om fysisk säkerhet på arbetsplatsen. Men över tid har uppdraget förändrats och nu handlar arbetsmiljö om både fysisk, psykisk, social och digital miljö. Det handlar om att säkra och förebygga. Om stress, hälsa och arbetstider. Om att inte bli sjuk av sitt arbete. Även om chefen är ytterst ansvarig för arbetsmiljön har skyddsombudet en viktig roll att föra medarbetarnas talan och att bevaka och delta i förebyggande arbetsmiljöarbete.

Behövs skyddsombud på 2000-talet? Är det omodernt? De kanske har spelat ut sin roll?

Jag gissar att de flesta i Sverige ser det som självklart att arbetsplatser är säkra ställen. Men i Sverige dör ca 50 personer i arbetsplatsolyckor per år. Det är sant! Och då har jag inte nämnt olyckor utan dödlig utgång eller sjukdom. Med det som facit och med den pressade arbetsmiljö vi ser i vården och framförallt för Vårdförbundets professioner är jag helt säker på att skyddsombudsrollen är viktigare än någonsin.

Skyddsombud behövs nu och kommer behövas i framtiden.

Idag är det skyddsombudens dag och idag firar vi dem lite extra.
Hip Hip Hurra. Grattis och stort tack till er alla!

Ann-Sofie Gustavsson
anestesisjuksköterska och skyddsombud

Följ avdelning Örebro i sociala medier!