Hejja Sverige. Hejja jämställdheten.

Idag spelar svenska damlandslaget i fotboll OS-final.

Men var är flaggorna och hejjaropen, storbildskärmarna på uteserveringarna, sverigetröjorna och de megastora rubrikerna. Hallå – det är OSfinal!

När det var dags för OS 2012 i London såg min familj svenska damlandslaget på Arlanda. Barnen var nyfikna och undrade vilka de var. Damlandslaget flög reguljärt till London. Ryktet på Arlanda var att herrlandslaget flög i eget plan. Sant eller falskt? Jag vet faktiskt inte men jag såg dem i alla fall inte i avgångshallen. Familjen hade en lång diskussion om idrott och orättvisa i vår familj, om att det är olika förutsättningar i olika sporter och pga av kön.

Bild pixabay

Idag är det OSfinal. Svenska damlandslaget i fotboll spelar final och det är stort. Fotboll för damer har faktiskt bara varit en Olympisk gren sedan 1996. Det är 100 år mindre än herrfotbollen som fanns med redan vid OS starten 1896.

Oavsett hur det går, oavsett om du gillar idrott eller inte gillar idrott kan vi kan enas om att det är en fantastisk prestation. Det är också självklart att det sänds på TV. Det är självklart att många tittar och hejjar.

Men vad har OS och damfotboll i en facklig blogg att göra? Fackligt arbete har många likheter med damfotbollens kamp. Uthållighet, tidsaspekt, jämlikhet och villkor ( pengar ). Och att det krävs att några går före om det ska ske en förändring.

Kvinnor har kämpat för rätten att spela fotboll, att idrotta och för lika villkor sedan damfotbollen etablerade sig i Sverige.  De kämpar för att kunna leva på sin idrott, att utveckla sporten och att kommande generation tjejer ska se detta som självklart.

Handen på hjärtat kämpar de fortfarande, för villkor och att få lika förutsättningar som de män som spelar fotboll på samma nivå. Men det har skett och det sker förändring. En liten förändring i taget, ett steg i taget. Idag är många av de svenska damlandslagsspelarna proffs och försörjer sig på att spela fotboll även om det finns mycket att önska gällande lön.

(En snabb googling visar att den bäst betalda manliga fotbollsspelaren i världen tjänar ca 53 miljoner dollar/ år, den bäst betalda kvinnliga spelaren tjänar 500 000 dollar/år).

I tidsperspektiv:

  • 1896 Första OS. Fotboll för män finns det som en gren.
  • 1900. Den första kvinnan deltar i ett OS
  • 1996 Damfotboll är för första gången med i OS
  • 2012 Alla länder tillåter kvinnliga deltagare
  • 2016 Drygt 45% all samtliga OS deltagare är kvinnor
  • 2021 Sveriges damlandslag spelar OS final.

Det finns en bit kvar till att kvinnor i Sverige kan leva på att spela fotboll, men vi har ändå kommit ett litet, litet steg påväg. Damlandslagets OS prestation kommer hjälpa till.

Idag spelar DAMLANDSLAGET OSfinal! Hejja!

Ann-Sofie Gustavsson
avdelningsordförande
Svensk damfotbollssupporter

Följ avdelning Örebro i sociala medier!