Värdesätt de erfarna

Lönerna för personalen inom omvårdnadsprofessionerna har länge legat lågt och så är fortfarande fallet för de flesta av oss. Möjlighet till en skälig löneökning över tid är störst om du väljer att göra annat än just det din grundutbildning lärde dig, alltså annat än att vara just nära patienten.

Detta visar sig allt oftare idag när det kommer till den årliga lönesättningen. Om du däremot på halvtid ägnar din tid åt ex utbildning eller olika förtroendeuppdrag,  vilket även för det mesta innebär en extra ersättning utöver din grundlön, då blir du högst belönad bland medarbetarna i årliga ”revisionen”. Pengarna det handlar om är inte några astronomiska summor, det handlar som regel om en skillnad på någon hundralapp eller ett par om du har tur. Men signalvärdet hos personalen är desto högre när man hela tiden ser att det patientnära arbetet inte lönar sig. 

Grundlönerna är redan låga och våra mest erfarna kollegor som man kan lita på i alla lägen, eftersom deras långa erfarenhet aldrig går att ersätta med högskolepoäng, dom har med lite tur någon tusenlapp mer än sina relativt nybakade kollegor i lönekuvertet.

Är detta ok,

NEJ inte på något plan enligt mig. SYS var ett försök att skjutsa upp lönerna för de allra mest erfarna på arbetsplatsen.
Dom kanske inte längre är med i fronten och diskuterar olika nya innovativa lösningar inom vården men snälla nån, dom har burit vården och oss alla som kommit efter dom med sin kunskap och all ovärderlig erfarenhet som snart pensioneras på de flesta håll.

Forskning och nya rön i all ära men skäms på er som aldrig värderat dom rätt i lönesättning. För i ärlighetens namn är många av oss så otroligt tacksamma för det är i mötet med alla våra fantastiska äldre kollegor som vi fått kunskaper som inte finns att finna i en enda bok i biblioteket.

Så slutligen vill jag tacka er alla äldre kollegor jag träffat genom mina hittills 15 år som sjuksköterska. Tack för att ni lärt mig handlaget i vårt fantastiska yrke, jag är alla evigt tacksam för den kunskap ni delgivit genom åren. 

Carolina Classon
Förtroendevald prehospital specialistsjuksköterska.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!