När du tar ditt första andetag är du omfamnad av en barnmorskas händer. Barnmorskan är den första du möter, tillsammans med den eller de som är dina föräldrar/förälder. Barnmorskan har kunskap i neonatologi och anknytning och ser till så att du får den bästa starten, utifrån dina förutsättningar.

När du växer upp förändras din kropp och ditt sinne. Många tankar fyller ditt huvud; är jag kär, vem är jag, är jag normal, måste jag gå med på det här? På Ungdomsmottagningen och i skolan kan du få möta barnmorskan igen. Barnmorskan finns där som ett stöd och ett bollplank, som någon som lotsar dig fram. När du är redo så kan barnmorskan hjälpa dig med skydd mot graviditet och sexuellt överförbara sjukdomar. Eller bara lyssna på dig när du berättar om vad hjärtat är fullt av.

Det glömda pillret resulterade i ett jobbigt test hos barnmorskan. Men det var inte bara klamydiatestet som var positivt. Men barnmorskan stöttar i ditt val, du väljer själv- din kropp, ditt val. En avbruten, oönskad graviditet. Och en botad sexuellt överförbar infektion.

Barnmorskan finns där när du ska ta ett gynekologiskt cellprov. Och när svaret på provet visade på en cellförändring som behöver behandlas. Behandlingen kan vara jobbig och tung. Kanske gör den att du inte kan få barn på ett sådant sätt som du kanske tänkt dig?

I en kamp för att få ett barn möter du barnmorskan. Genom hormonregn och känslostormar, på en krokig väg med många uppfärdsbackar. Ett plus på stickan. Du är gravid.

Tack vare barnmorskan får du tillgång till regelbundna kontroller under graviditeten. Barnmorskan följer ditt fysiska och psykiska mående, iakttar och undersöker så att allt är normalt- åtgärdar om något avviker. Vid ultraljudet möts ni för första gången. Du och ditt barn. Och barnmorskan är där med dig och det lilla livet i din livmoder.

Lång väntan leder till en intensiv kamp. En kamp som känns som liv och död. Men som leder till liv. Genom smärta, hopplöshet och tårar. Till kraft, stryka och glädjetårar. Barnet läggs i din famn, tar och ser in i dina ögon för allra första gången.

Barnmorskan stöttar dig när brösten spänner, gör ont och känns som de ska gå sönder. Hormonerna dansar runt i hela din kropp och bråkar med dig medan tårarna trillar och lyckan är fullkomlig.

Livet går vidare. En djungel av preventivmedel ger dig huvudvärk. Men barnmorskan lotsar dig rätt. Nu har du kontroll över din kropp och bestämmer själv om du vill ha fler barn eller inte.

Det går fort när en har roligt; Livet. En ny tonårstid? Hormonerna svänger upp och ned, du är varm, kall, argsint, gråtmild, kan inte sova, brösten ömmar och magen känns stinn. Klimakteriet. Men barnmorskan ger dig råd, hjälper dig att hantera när kroppen gör uppror. Ett nytt skede. Livet rullar på.

Ålderdomen kommer härnäst. Men du är fortfarande en sexuell varelse med känslor och frågor, behov som pockar på; kroppsliga besvär eller relationsrelaterade funderingar.

Om du behöver stöd och råd så ska det finnas en barnmorska nära dig- någon som känner din kropp och som kan lyssna, stötta och pusha. Oavsett vilken ålder du är i. Genom hela livet! Det är precis det barnmorskan har kompetens för. En barnmorska under livet-Hela livet!

Grattis till alla er som haft möjligheten att nyttja en barnmorskas kunskap och kompetens! Idag hyllar vi alla barnmorskor på Internationella Barnmorskedagen! Ni är alldeles fantastiska!

Åsa Mörner, stolt legitimerad barnmorska

Kommentarer

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!