Arbetsmiljö och lön hänger ihop, är det så svårt att förstå?

Arbetsgivaren påstår att vi har fel när vi säger lön är den viktigaste frågan för våra medlemmar just nu.

De påstår att det är viktigare med en bra arbetsmiljö.
Man talar med dubbla tungor när man å ena sidan säger att våra professioner gör ett fantastiskt jobb men att vi måste förstå att vården dras med stora underskott och att man verkligen inte har råd att möta våra lönekrav, och arbetar hela tiden med att beta av ”vårdskulden” utan att tillföra resurser. Och sedan har jag inte ens nämnt covid där många medarbetare mår dåligt över att aldrig få tid till återhämtning eller bli värderad utifrån det tunga svåra arbete man utfört under 2020.

Varje gång vi tecknar nya löneavtal uttalar sig beslutsfattare man måste kapa i verksamheterna om man ska ha råd att med våra yrkanden. Därför blir lönepåslagen allt annat än bra.

Åter till arbetsmiljön. Jag sticker ut hakan och säger att om inget görs åt arbetsmiljön riktigt snart behöver vi inte oroa oss för personalbrist för då får man skära i verksamheterna på grund av personalbrist.

Känns diskussionen igen?
Visst har det pratats om tidigare, jag har hört det förut. Faktum är att idag finns det många andra arbetsgivare som gärna anställer en erfaren medarbetare som mig med betydligt högre lön och bättre arbetsvillkor/miljö som är lyhörda för mina önskemål både vad gäller arbetstider och ledigheter. Vi ser att fler söker sig till helt andra branscher där vår vana att arbeta självständigt och att arbeta hårt värdesätts.

Lön och arbetsmiljö var för sig kommer inte att lösa bemanningsbristen i vården utan måste gå hand i hand om man dels ska lyckas väva tillbaka de som slutat. Behålla både nyutbildade och erfarna då rörligheten är större än någonsin i många verksamheter och man klarar knappt av att skola in nya då de erfarna valt att sluta på grund av dålig lön och arbetsmljö.

Råd till de styrande:
Börja betala för vår kompetens och erfarenhet.
Ha en tydlig plan med hur arbetsmiljön ska förbättras. (Jag har många förslag)
Ge första linjens chefer större mandat att sätta rimliga löner.

Sedan tror jag vi skulle börja komma någonstans

Hans Nilsson
En bekymrad medarbetare, förtroendevald och huvudskyddsombud.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!