Skuld och Skam

Ärlig talat – när du lånar något ska du återlämna eller betala tillbaka. Punkt. Allt annat är oärligt eller stöld. Samhället fungera så. Det handlar om normer, social kompetens och i yttersta fall om lag och avtal.

Vem vill umgås mer oärliga och snåla personer?

varför fungerar inte samma princip i vården?

Med pandemin kom skuldfrågan som ett brev på posten. Vid sidan av coronakriget samlas skulder på hög. Vårdskuld och personalskuld (arbetsmiljöskuld). De växer och växer och nu under våg två är högarna nästintill oöverstiglig.

Vårdskulder är i form av behandlingar och operationer som ställts in och olika vårdköer som växer . Vård vi är skyldiga DIG. De som bestämmer är ytterst bekymrade över hur vi ska ”beta av vårdskulden”. Så mitt under kriget arbetar alla som inte finns mitt i frontlinjen av covidvåg två med att arbeta av vårdskuldskön.

Personalskulden ( arbetsmiljöskulden) den vill ingen av de som bestämmer prata om, och jag ser inte att den betalas av. Det är en skuld till DIG som arbetar i vården under pandemikriget. Den fortsätter bygga på sig allteftersom personal arbetar långa pass, övertid, arbetar under stress, ändrar arbetsplats, ändrar scheman, betar av vårdskulder och haft förkortad semester. Striden mot corona pågår dygnet runt – med tid, hälsa och i värsta fall livet som insats.

Min spaning är att OM arbetsmiljöskulden inte betalas av så kommer personal säga upp sig och vården mister erfarenhet och kompetens. För vem väljer att hänga kvar på ett ställe som inte betalar tillbaka?

Den förlusten har vi INTE råd med!

Skulder ska betalas tillbaka. Med ränta. Även i vården.

Fotograf Ulf Huett

Ann-Sofie Gustavsson
anestesisjuksköterska
avdelningsordförande Örebro

P.S
Ta hand om varandra. Tänk klokt. Då kan förhoppningsvis många få fira en fin och god jul!
#Tacka med lön #viärvården

Följ avdelning Örebro i sociala medier!