Julen glädje eller ångest

Förberedelser inför jul med pepparkaksbak, lax som ska gravas och inslagning av paket. Med 4 barnbarn, 2 hundar och tillhörande vuxna eller hur många vi nu blir. Kommer att bli en salig röra är min gissning, men härligt. Och som bonus ledig julhelg vilket inte varit så vanligt i det Nilssonska hemmet.

Vän av ordning undrar kanske vad som driver oss vårdarbetare?

En gissning är att de arbetande kollegorna inte kanske har lika roligt med pandemin och personalbristen i åtanke. En god och glad stämning underlättar, men baksidan av storhelger kommer att upplevas tyvärr.
Människor blir akut sjuka både vuxna och barn. Och covid 19 vilar som en våt filt över hela vården.

Jo, i vårdyrket får man en otrolig tillfredställelse i att hjälpa människor.
Kanske får man vara med om en förlossning, ett av livets stora glädjeämnen. Eller kanske hålla handen på en gammal människa vars liv snart är över.

Ett oerhört mångfasetterat yrke.

Men tillfredställelse mättar inga magar och vi är många som inte känner oss värdesatta lönemässigt, vilket vi borde efter detta extremt slitsamma år med pandemin. Jag har pratat med medarbetare som väljer att lämna vården då arbetsmiljön är pressad och att erfarenhet och spetskunskap inte betalar sig.

Hoppas julen blir bra oavsett om ni jobbar eller är lediga.

Hans jul

Hans Nilsson
Leg. Sjuksköterska/ Förtroendevald
Huvudskyddsombud/ Styrelseledamot Vårdförbundet avdelning Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!