Inställda flyg och inställda operationer

Självklart drabbar en strejk olika personer, oavsett vilken bransch det är som befinner sig i konflikt. Men medias bevakning om man jämför tex flygbranchen med den pågående medlingen mellan Vårdförbundet och SKL där 90 000 anställda i vården berörs känns mycket märklig.

”Tänk om vi inte kan flyga på torsdag” eller ”Tänk om jag inte kan operera min cancer i tid”

”Jag måste omboka min flight till ett annat flygbolag” eller ”Jag väntar med att krysta fram bebisen tills nästa skift går på”

”Jag måste avboka min resa och boka om den till ett annat tillfälle” eller ”Jag blir inte undersökt och kan inte få svar på varför jag mår så dåligt”

 

Nej, vården kan inte ta ut många eller vilken kompetens som helst i strejk eftersom det medför fara för människors liv. Det är helt enkelt samhällsfarligt.

Frågan är om vi reflekterat över hur pass samhällsfarlig själva bristen på anställda i vården är. Hur många männskors livskvalité och hälsa påverkas av att det inte finns tillräckligt med kompetens i svensk vård och omsorg? Hur drabbas du och dina nära och kära av att inte kallas till röntgen, hur påverkas du av din oro inför din kommande förlossning pga bristen på barnmorskor, hur känns det att se att telefontiderna på vårdcentralen är slut redan kl 7 på morgonen?

Hur drabbas du av att befinna dig längst bak i vårdkön?

Det mest samhällsfarliga är den kris vården befinner sig i nu och den handlar om brist på attraktiva villkor. Det är därför vi behöver gehör för de frågor vi driver.

Perspektiv…

Åsa Mörner

Leg sjuksköterska och leg barnmorska

Förbundsstyrelseledamot Vårdförbundet och avdelningsstyrelseledamot Vårdförbundet avd Örebro


Kommentarer

  1. Jag tror inte att man tillåter en pilot att flyga 18 timmar i sträck men en sjuksköterska kan man beordra att gå kvar ett pass till…..
    Lite rizzky eller…

    1. Nej det är helt galet. Medför såklart enorma risker för våra patienter.

  2. Hej Åsa. Längesedan vi sågs. Jag har väntat sedan januari 2018 för höftbyte. Börjar så smått att vänja mig vid värken.

    1. Hej Susanne! Tänkte faktiskt på dig när jag var i Australien i mars. Vill minnas att du också gillar landet på andra sidan jorden. Låter besvärligt med höften, hoppas du blir återställd snabbt. Ha det gott! Hälsningar Åsa

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!