Enda sättet att få schysst lön

Bara för att man tjänar bra så betyder ju inte det att det är ok med en usel arbetsmiljö eller omänskliga arbetstider, eller hur? Men om man både har förskräckligt schema, ohälsosam arbetsplats och en skitlön så är det ju ännu värre…. Och eftersom situationen gällande arbetsmiljön och arbetstiderna till stor del beror på att det fattas bemanning så är det ju inte så svårt att begripa att hög lön lockar till att söka sig till ett yrke och en arbetsplats. Och vad händer om vi lockar fler till yrket och arbetsplatsen? Jo, vi får större möjlighet att förbättra arbetsmiljön och planera in hälsosamma arbetstider.

Varför är det så svårt att fatta?

Mellan 55 000-70 000 i månadslön. Hur många specialistsjuksköterskor har det? Men det finns faktiskt vissa som har det. Problemet är att det inte är något landsting som erbjuder det (någon som är förvånad?). Det är ett bemanningsbolag som hyr ut sin personal till operationsavdelningen på Karolinska. Avdelningen är nästintill dränerad på operationssjuksköterskor och därför är ledningen tvingad att hyra in specialister för att kunna genomföra operationer.

För 800 000 kronor. I veckan.

Ingen som tänkte på att använda alla miljoner som tankas in i bemanningsbolaget till att behålla den befintliga personalstyrkan? Eller för att kunna rekrytera nya?

Inte?

Missförstå mig inte. Jag tycker det är toppen att lönenivåerna faktiskt befinner sig på rimliga nivåer för de operationssjuksköterskor som arbetar för det aktuella bemanningsbolaget. Men är det verkligen ekonomiskt försvarbart att hantera skattemedel på det här sättet? Vill inte du hellre att pengarna som du betalar via skatt återinvesteras och ser till att vården fungerar på landets vårdinrättningar?  Vinsten med att satsa på den fasta bemanningen handlar inte bara om personalens välbefinnande. Det handlar också om kontinuitet i vården, att bibehålla hög säkerhet och minimera vårdskador.

Istället för att förbättra arbetsmiljö, arbetstider och löneutveckling för den fast anställda bemanningen så väljer beslutsfattare att konsekvent blunda för verkligheten och strösslar istället skattepengar till hyrpersonal. Varför har de så svårt att lösa ekvationen med att förändra för den fast anställda bemanningen och se det som en investering i både hälsa och patientsäkerhet? Ska den enda möjligheten för att få god löneutveckling vara att säga upp sig och arbeta för bemanningsbolag så kanske framtiden är att ALL sjukvårdpersonal arbetar för bemanningsbolag och hyrs in av regioner och kommuner för hutlösa summor. Det är ju så dumt så man inte vet om man ska skratta eller gråta…

Hur vill du att dina skattepengar ska användas?

Åsa Mörner
Leg barnmorska, leg sjuksköterska

Följ avdelning Örebro i sociala medier!