Jag var på vårdförbundets inspirationsdag för chefer häromdagen och det gav mig lite tankar. Bland annat så sa en av föreläsaren att ibland när man fastnat i tankar och arbetssätt så prova att tänka tvärtom. Till exempel om hur vill vi inte att en arbetsplats är…

Inget inflytande

Dåligt schema

Mycket övertidsarbete

Dåligt bemannad

Konfliktfylld

Patientosäker

Mm, mm

Ni ser, det är ganska lätt att säga vad vi inte vill ha men kan vara svårare att sätta ord på vad vi vill och vad vi vill själva bidra med att få arbetsplatsen vi alla kan trivas på.

Han sa också att verksamhetsförbättrande arbeten/ förändringar kommer i vardagsarbetet och inte genom att man sätter sig och tänker ut saker. Det kan jag till viss del hålla med om, jag vidhåller dock att tid kan vi alla behöva för att ens hinna lyfta idéer till varandra och det kan vara svårt i vår slimmade produktionsvardag.

Ett av mina favorit ögonblick som chef var när en medarbetare kom och sa, Helena, jag har tänkt på en grej… och sen ofta kom med jättebra förslag till förbättringar för verksamheten/ patienterna.

Hur vill du att din arbetsplats ska vara respektive inte vara???

Jag vill i alla fall ha en patientsäker arbetsplats såväl som en personalsäker arbetsplats! Dit når vi bla med bra villkor för arbetsmiljön!

 

Helena Nyrén
Styrelseledamot vårdförbundet avd Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!