Som en gammal julkola segar sig vägen mot jämställda löner fram och som ett vasst enris svider de ohälsosamma arbetstiderna i kropp och själ. Den kryddiga julglöggen lämnar en brännande känsla i magen och magkatarren gör sig påmind efter år av skippade lunchraster och oregelbundna levnadsvanor pga treskift och sömnbrist.  Men trots alla negativa sidor så finns vi kvar och stöttar upp den sönderfallande vården, likt små nissar i en underbemannad tomteverkstad. Nu är det dags för en rejält stor klapp till oss. Och det är inget litet paket som förväntas.

Våra yrken är utvecklande och ger tillfredsställelse i hjärta och själ. En sjuksköterskas trygga omvårdnad när nära och kära samlas kring den döende, när biomedicinska analytikern agerat deckare och den svårdiagnostiserade patientens åkomma äntligen får en diagnos eller röntgensjuksköterskan som genom att förena teknik med omvårdnad förmedlar lugn till den orolige patienten och barnmorskan som lotsar paret fram tills deras barn föds och välkomnas ut i livet. Vilka fantastiska jobb!

Men efter decennier av undervärdering behöver vi en rejäl klapp. En klapp innehållande arbetstider som inte gör oss sjuka, lön som inte gör oss till fattigpensionärer och möjligheter att driva vården framåt. Pensionsavgångarna ökar samtidigt som allt färre söker sig  till de olika vårdutbildningarna såsom sjuksköterske- och barnmorskeprogrammen. Varför? Ja, inte krävs det en högskoleexamen för att räkna ut det….

Vår önskelista innehåller inte den senaste mobiltelefonen eller en diamantring.  Vi vill bara få det vi förtjänar. Ett jäkligt stort paket borde det bli. Det är väl inte för mycket begärt?

 

Åsa Mörner/

Leg sjuksköterska

Leg barnmorska

Medicine master i omvårdnad

Väldigt många högskolepoäng

Väldigt stor skuld hos CSN

Följ avdelning Örebro i sociala medier!