Om jobbet är roligt behöver vi ingen lön?

”Vad säger du om att utöka ditt ansvar och lära dig lite nya arbetsuppgifter? ”
”Du har så mycket erfarenhet och framåtanda, du skulle kunna ta över några av läkarnas ansvar?”
Hjärtat tar ett skutt i bröstet och det pirrar till av iver i maggropen. Att JAG ska få ”ta över” läkarnas uppgifter!

Känner du också att det spritter till i kroppen när din chef vill ”utöka ditt ansvar”? Men har du någonsin tänkt på att faktiskt ställa krav på vad du får för att ta på dig fler arbetsuppgifter och ett högre ansvar? Om inte; hur ska vi då kunna förhandla om högre löner när du ändå jobbar gratis för att det är ”så kul”?

Läser i Vårdfokus om sjuksköterskorna i Haparanda som får allt fler uppgifter flyttade till sin profession.
”Skyhöga kostnader för hyrläkare tvingar hälsocentraler i glesbygd att tänka om. Haparanda tar nu samma steg som Brunflo och låter sjuksköterskor sjukskriva.”

Självklart är det en bra utveckling för både vården, patienten och professionen att ansvaret och arbetsuppgifterna förändras med tiden. Men det måste ju i sådana fall medföra ett påslag på lönen. Och då menar jag inte ett litet futtigt ”bidrag” utan en rejäl satsning! Hur mycket sparar arbetsgivaren in på att inte behöva hyra in lika många läkare längre?

Problemet är ju att så länge vi själva tar på oss utökade ansvar och extra arbetsuppgifter utan att ställa krav på högre lön så kommer vi inte få det heller. Frågan är om det är tillräckligt stimulerande med arbetsuppgifterna i sig, utan att få betalt för det. Oavlönat arbete helt enkelt, toppen för arbetsgivaren! Men vi kanske inte behöver eller vill ha högre lön?

Åsa Mörner

Leg barnmorska


Kommentarer

 1. Hej Åsa!
  Jag undrar om du vet om Region Örebro län har någon ersättning vid föräldraledighet? Jag vet att på kirurgen i Örebro för några år sedan
  fick man 2000:- från arbetsgivaren under barnets första 6 månader.

  Mycket tacksam för svar. Med vänlig hälsning, Elin.

  1. Hej Elin!
   För att få ett korrekt svar kan du kontakta din chef som i sin tur kan få svar via HR i Region Örebro Län. Jag är osäker på hur det ser ut i dagsläget.Om du har fler funderingar så är du alltid välkommen att kontakta oss.

   Tack för att du läser vår blogg
   Hälsningar Åsa

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!