”Lilla gumman, det går faktiskt inte att jämföra en civilingenjör med en barnmorska”

Stämningen i sociala medier blir ofta hätsk och hamnar lätt på ”slag-under-bältet-nivå”. Jag brukar inte ta åt mig särskilt mycket av alla troll som härjar runt i flödet, det finns gott om ”mindre vetande” och dessa individer drar sig oftast inte för att basunera ut sina vidriga åsikter.

För några veckor sedan fastnade jag framför dumburken när Opinion Live hade tema om kvinnliga fattigpensionärer.

”Glöm inte den lilla människan som byggt upp detta rika land och som människor från andra kulturer flyr till. Dagens gamla pensionärer, främst kvinnor, många ensamstående, kämpar varje månad med att få sitt livspussel att gå ihop”

Det kliar i mina Twitterfingrar och jag slänger ur mig några statusar baserade på Vårdförbundets livslönerapport, bla om att det skiljer 31% mellan en barnmorskas livslön och en civilingenjörs trots att yrkena kräver lika lång utbildning.

Det tar inte många sekunder innan det smattrar in en mängd svar. Från män. Med en nedvärderande översittarton förklarar de för mig, ”lilla söta gumman” att det är helt orimligt att jämföra dessa yrken. Jag borde väl fatta att det är såååå mycket svårare att både utbilda sig till och arbeta som civilingenjör. Dessutom är det” patetiskt att ta på sig offerkoftan och stå och gråta och tycka synd om mig själv. Varför blev jag inte civilingenjör då? Det är ju ett fritt val?!”

”Buhu, stackars dig. Slit av dig offerkoftan och inse att det är ett fritt val vilket yrke man väljer”

Jag brukar inte bli sårad så lätt. Som politiskt engagerad kvinna så är jag van vid att stånga mig lätt blodig, utan att det brukar bildas några ärr. Men den här gången har jag svårt att skaka av mig debatten, både den på SVT och mitt privata Twitterflöde.

Så jag är alltså mindre värd? Att rädda liv är inte så viktigt och behöver inte värderas särskilt högt? Att vilja förändra och förbättra innebär att jag tycker synd om mig själv?

Efter en sömnlös natt kliver jag upp och skakar av mig.

Det fria valet. Alla barnmorskor borde helt enkelt skola om sig och bli civilingenjörer. Egenvård får en ny dimension. Dags att utveckla bilförlossningskonceptet.

Är det alltså vad som krävs? Eller behöver jag genomgå en könstransplantation också; från kvinnlig barnmorska till manlig civilingenjör.

Är det vad som krävs för att Sverige ska bli jämställt?

Förresten så är jag ingen ”liten söt gumma”!!!!

Åsa Mörner
Värdediskriminerad leg sjuksköterska och barnmorska


Kommentarer

 1. Det får man ofta höra som sjuksköterska, att man inte valt ett tillräckligt avancerat yrke som t ex civilingenjör eller nåt annat rent tekniskt yrke. Vem har rätt att bestämma det? Vilka yrken som är mer eller mindre avancerade. Vi sjuksköterskor finns med vid livets början och i livets slut det måste väl vara nog så viktigt som att bygga tåg.

 2. Ja det är bara att svara med att: Okej. Bra idé. Då skolar jag om mig så får vi hoppas att de nya barn som skall överleva besvärliga förlossningar inte är ditt då det inte finns någon att hjälpa, och att barnet inte tänkt att bli civilingenjörer då det ytkesfacket är fullt av alla som tröttnat på samhällets inställning till vad som är viktigt.

 3. Jag tycker att barnmorskor, folk inom vården ska få högre betalt än ingenjörer.

 4. När blev senast en barnmorska headhuntad till Google, Facebook eller Apple med medellöner kring 130 000 USD om året, innan eventuella bonusar. Av den enkla anledningen att en konsult kan ta betalat ibland upp emot 5000 kr i timmen (dock inte inom IT, men väl inom internationell management). Problemet med den som säljer timmar är att den kan bara göra 1 timmes jobb i timmen. Skillnaden mot automatisering (som inom IT) är att där kan man få betalt för 10 000 timmars jobb varje timme. Men det är klart att de som säljer bara säljer timme för timme inbillar sig att de kan få 10 000 gånger mer betalt om de gör jobbet på 1/10 000 timme istället. Det är så att man undrar om skribenten till detta blogginlägg verkligen har läst en naturvetenskaplig utbildning eller gått en kurs i postmodernistisk metodik där evidensbaserad empiri inte existerar.

 5. Det är galet att din yrkesgrupp och övriga inom vården är så lågt betalda. Alla behövs vilket gör det svårt när yrkesgrupper ställs emot varandra. Lönerna inom vård och omsorg behöver höjas ordentligt. Det är inget ”kall” utan ett val lika väl som ex ingenjör eller lokförare.
  Jag har inte hört någon vare sig man eller kvinna som varit på förlossningen som sagt att de hade nöjt sig utan en kompetent barnmorska. Alla vill ha det bästa i en utsatt situation. Varför är det då inte självklart att personen -barnmorskan ska ha en vettig lön?

 6. Hej
  är en man som arbetar som specialistsjuksköterska. Tycker att vi alla sjuksköterskor är fruktansvört underbetalda. Jag har svårt att tro att någon inom industriell verksamhet som har en magister/master examen på universitet skulle acceptera den lönen som en sjuksköterska med magister/masterexamen har!
  Det är inte relevant om man arbetar inom omsorg eller industi/it. Har man en akademisk utbildning som uppfyller för universitet/högskolan dess akademiska kriterier för att uppnå en utbildning med examen och tillhörande titel t.ex. kandidat, magiste/master, så borde lönerna även vara mer jämlika.
  Dessutom….. vad är allvarligast? En självkörande bil, kunna surfa blixtsnabbt eller veta att man får rätt vård och omsorg när livet kräver det.
  Det är länge sedan som sjuksköterskor var snälla, söta kvinnor som förväntades passa upp på läkarna. Nu är vi en kompetent yrkeskår som har stor kompetens och egna ansvarsområden.

 7. Sånt är bara extremt löjligt. Kan inte röra sig mycket i skallen på den som yttrar något sådant! Vad är ens matematik- och kemikunskaper värda när partnern ska föda barn, när farfar ska in på hemmet eller när mamma får cancer?
  Pinsamma klasskillnader helt klart. Ännu mer pinsamma utlåtanden… /snart klar civilingenjör.

 8. Helt rätt! det går inte att gämföra en barnmorska med en civilingenjör! En av dom största stunderna i mitt liv var när min dotter föddes. Barnmorskan var erfaren och proffsig å vi kände oss trygg å allt gick bra. Min dotter kom till världen utan större problem. Jag hade definitivt INTE velat ha killen som utvecklade min mobiltelefon eller min bil till hjälp. Visst min mobiltelefon är jätte bra, jag har en fantastisk kontakt med omvärlden via telefonsamtal å internet. I min bil kan jag åka nästan var jag vill. Men jag kan faktiskt vara utan dom. Men min lilla dotter kan jag inte vara utan, hon är det dyraste jag har, ett riktigt mirakel! Det är inte något av alla prylar jag har….

 9. Då kan ju alla manliga ingenjör hjälpa till att förlösa sin egna barn då eller???

 10. Jämföra Olika utbildningar är svårt. Den tvååriga påbyggnaden för att bli barnmorska är ju imångt och mycket praktisk utbildning.Lönerna beror hur man säljer sin kompetens,Vårdförbundet är tydligen dåliga på det.

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!