Det hetaste ordet i sjukvårdsdebatterna är just nu vårdplatsbrist. Det är ett verkligt mysterium, var har alla kvadratmeter tagit vägen? Vem har flyttat ut sängarna, tagit alla patientbord och kastat ut allt som hör till en vårdplats egentligen? Jakten på de försvunna vårdplatserna har startat!

sherlock-holmes-147255_960_720Iförd oömma kläder, kikare, förstoringsglas och GPS ger jag mig ut i landet och letar febrilt igenom alla skrymslen och vrår. Nä, inte ett spår! Vårdplatserna är som bortblåsta!
Medan jag putsar mitt förstoringsglas står politiker från höger och vänster och kliar sig fundersamt i huvudet; Var kan alla vårdplatser ha tagit vägen?

Men är det inte dags att vakna upp och inse att de vårdplatser som tidigare funnits på våra sjukvårdsinrättningar inte förångats eller gått upp i rök. De finns kvar precis som tidigare! Orörda sängar, rentorkade patientbord och outnyttjade larmklockor. Och medan köerna hopar sig på vårt lands akutmottagningar sinar platserna alltmer.

Det är inte brist på vårdplatser. Det är brist på villkor. Och medan vårdplatserna står tomma blir vår befolkning utan rätt tillgång till vård och riskerar att bli allt sjukare, samtidigt som den befintliga personalstyrkan sällar sig till den skara människor som är i behov av vård pga ett alltför högt tryck på arbetet.

Kalla det inte för vårdplatsbrist. Vårdplatsbrist är bara ett symtom. Utan att bota sjukdomen kan vi inte heller få bukt med symtomen.

Men det finns ett effektivt botemedel. Attraktiva villkor.

Åsa Mörner

Leg sjuksköterska och barnmorska


Kommentarer

  1. Jag håller med dig fullständigt! Frågan är hur mycket sjukvården måste krackelera innan de ansvariga politikerna och övriga beslutsfattare agerar. Vi som ser detta dagligen och upplever alla brister ser också hur de svaga- patienterna- drabbas. Det är för dem många av oss kämpar vidare men det finns en gräns för allt.

  2. Väl skrivet! Våra medlemmar förtjänar den bästa vård de kan få enligt oss, men för att uppnå detta krävs det att även vårdgivarna uppmärksammas och får den hjälp/stöttning ni är förtjänta av!!

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!