Om julen, vården och huret

När tjejerna var små gjorde jag alltid egen pepparkaksdeg och bakade mycket lussekatter (som ingen åt). Vi satte glögg, bakade julgodis och skapade unika pepparkakshus – helt arkitektskapat av familjen Beckerath. Julgardiner kom upp i husets alla rum innan första advent och granen kläddes långt innan julafton. Det luktade jul i hela huset av allt bakande och fixande. Vi förberedde inför jul!dsc_1267-11

Numera köper jag färdiga pepparkakor och ett färdigmonterbart pepparkakashus. Köket är enda rummet med julgardiner (som i år höll på att få stanna kvar i gardinlådan). Vi har ännu inte köpt gran, och ingen visar intresse för pepparkakshusmontering. Vi förbereder inför jul!

Den 24 december är det julafton och det helt oberoende av hur jag förbereder julen.

Och det är vad jag funderar kring idag. Om huret. Om att lägga energi och tid på det jag kan påverka, tycka till om, eller kanske t.o.m. ändra – nämligen hur saker sker. Och det gäller både den kommande julen och det som pågår i vården.

I vården sker just nu saker i så snabb takt att ingen hinner med. Lösningar på saknade vårdplatser, långa vårdköer och den ökande kompetensbristen avlöser varandra. Det går knappt att urskilja om det händer något bra, eftersom det händer saker hela tiden. Många skriker stopp och nej! Vi vill ha det som det är nu, göra som vi alltid gjort, arbeta som vi brukar. Men jag tror tyvärr inte att det går, hur gärna vi än vill.

Varken du eller jag kan stoppa att det sker förändringar av vården, lika lite som du eller jag kan stoppa julafton.Vi kan välja hur vi firar jul, men oavsett val så blir det julafton. Vi kan välja att skrika stopp när det gäller förändring i vården, eller lägga energi och på huret.

Så istället för se på när vårdkaoset fortsätter mot okänt mål, så försök påverka inriktningen. Kanske med AST, personcentrerad vård, eller bara använd all kompetens klokt. Och arbeta självklart för att det blir bra förutsättningar och villkor för alla oss som arbetar i vården.

Ann-Sofie julDet är det jag funderar kring idag, om att du och jag med huret faktiskt kan försöka påverka både julen och vården.

Trevlig helg!
Ann-Sofie Gustavsson
Ordförande Vf Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!