Välkommen på Nobelfest

Forskning.Framtid.Genusfokus.

Välkommen till den 10:e december och Nobelfest! Du kan se fram emot ett storslaget firande av prestigefyllda pris inom fysik, kemi, medicin, litteratur, ekonomi och  fred.  Det handlar om vackra klänningar, stora prissummor, om festmenyn och kungafamiljens framträdande, där pristagarna emellanåt kommer lite i skymundan. Men alla ni som vill kan delta vid prisutdelning och festligheter i en detaljrik TV show. Det är dags för Nobelfest! 

I årets Nobelyra har nog Bob Dylan (med sin tystnad) och genusfrågan uppmärksammats mest.

2015-04-Life-of-Pix-free-stock-photos-night-red-fireworks-Photostockeditor

Förutom Dylan är nämligen alla årets pristagare män. Och om vi gör en tillbakablick genom åren så är det en ganska ojämn fördelning av manliga och kvinnliga Nobelpristagare.

  • 863 män
  • 48 kvinnor

Det innebär att endast 6% av alla nobelprisvinnare är kvinnor. Är det verkligen rimligt?

Inte enligt Sveriges Radios kartläggning: ”Om anledningen till att så få kvinnor får Nobelpris är att upptäckterna som belönas gjordes innan kvinnor – så att säga – tog sig in i forskningens finrum borde andelen kvinnliga pristagare och andelen kvinnor bland toppforskarna stämma överens. Men resultaten visar att så inte är fallet. I tre av de fyra priskategorierna, fysik, kemi och ekonomi, är kvinnor underrepresenterade i förhållande till antalet kvinnliga toppforskare i respektive fält.”

Genusfrågan är allas ansvar!

Vi har inte ett jämlikt samhälle, trots att många vill påstå det. Det märks i olika sammanhang som lön ( lön hela dagen) och arbetsmiljö, och t.o.m vid utdelning av nobelpris. Det är dags att göra något åt det! Genus  är inte en kvinnofråga, det är inte en uttjatad fråga. Genusfrågan är aktuell och berör det mesta i samhället – och den är  allas ansvar!

Slutligen vill jag passa på att föreslå utvidgade prisområden för framtiden. Varför inte inom omvårdnad eller innovation?

Stort grattis till alla pristagare och trevlig Nobelfest!

 

Ann-Sofie julAnn-Sofie Gustavsson
Ordförande Vf Örebro

 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!