Varför behövs det en Flickdag?

Nyss var det Kanelbullens dag och kort innan det Kaffets dag, icke att förglömma Kladdkakedagen som står för dörren och firas den 7 november. Jättekul när jobbet bjuder på kaffe och fikabröd, eller hur? Men idag är det en dag som faktiskt har ett syfte, en seriös vinkling utan sockerstinna budskap om hembakat och myspysigt. Idag är det Internationella Flickdagen.

Så, varför behövs den här dagen? Alla människor behöver väl en dag, eller…?

war-953246_960_720Visste du att 700 miljoner flickor har tvingats in i äktenskap före 18 års ålder, och att en tredjedel av dessa är under 15 år? I samband med att en flicka gifts bort så upphör oftast hennes möjligheter till utbildning, (om det ens fanns några innan), möjligheten att arbeta och rätten att fatta beslut över sitt eget liv. Efter giftermålet följer ett liv med hushållsarbete och tidigt barnafödande; 20 000 flickor föder barn innan de fyllt 18 år DAGLIGEN. Flickor är också mer utsatta för svält eftersom pojkbarn ofta prioriteras i familjer med otillräcklig försörjning.

Men om vi möjliggör för flickor att stanna kvar i skolan, skaffa sig en utbildning och ett arbete, så skjuts äktenskap och barnafödande upp och makten över flickans liv kan bli hennes eget. Hon får fortsätta vara ett barn tills hon är vuxen nog att bestämma själv vad hon vill och inte vill.

Synen på flickor är inte bara miserabel i utvecklingsländer. Har du tänkt på hur vi i den privilegierade västvärlden ser på attribut som klassas som ”flickiga”? Slåss som en tjej, skrika som en tjej, springa som en tjej…. Vi använder tom det kvinnliga könsorganet som ett skällsord för att någon är feg, dum och idiotisk. Läste en text av Rasmus, Raz Lindvall som är DJ, producent och låtskrivare (läs med en viss ironi och distans, det är inte politiskt korrekt):

” Det konstiga med att många män, använder sig av detta ord som skällsord, är många. Till och börja med spenderar de flesta män stor del av sin lediga tid med att försöka få just fitta. En hel del pengar också. Många jobbar dessutom hårt med motivationen att komma upp sig i statusmässigt i samhället, i syfte att få just mer fitta. Många är till och med villiga att betala dyra pengar för det!
Hur kan då män vara så dumma att de använder sig av ordet fitta som skällsord? Är det någon som till exempel hört någon snubbe svära; ”jävla treveckors semester på Hawaii”, eller irriterat kallat någon; ”din jävla miljonvinst på lotto”?

Vi vill gärna beskylla u-länderna i världen för allt ont som drabbar flickor i världen. Och det kanske inte är helt jämförbart om vi tittar på en flickas möjligheter i Malawi och Sverige. Men problemen med flickors rättigheter och möjligheter är globala, och synen på flickan och kvinnan behöver förändras överallt.

Var med och påverka, både här hemma och i länder som Malawi, Sydafrika och Moldavien. Vårdförbundet stödjer Girl Education Fund . Hur försöker du förändra?

 

(missa inte att kolla på de länkade filmklippen i texten)

 

Åsa Mörner

Leg barnmorska

Styrelseledamot Vårdförbundet avd Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!